dinsdag 25 juli 2023

Schuttingpalen vervangen

Gisteravond heb ik een afspraak gemaakt met de mevrouw over het vervangen van twee schuttingpalen. Ik zou de volgende dag, vandaag dus, bij haar terecht kunnen. Toen ik vanmorgen naar buiten keek, zag ik ons plan in het (regen) water vallen. Een blik op de buienradar vertelde echter, dat het na 9 uur droog zou zijn en blijven.
Gisteren had ik de palen en wat groot gereedschap al bij haar buurvrouw in de tuin gelegd. Zij betaalt mee aan de nieuwe palen. Vanmorgen ben ik dus aan de slag gegaan. Van de schuttingdelen kreeg ik één bevestigingsbeugel niet los. De beide schroeven waren dermate slecht, dat de koppen kapot draaiden. Met een slijpschijf heb ik die
koppen verwijderd. Na het versjouwen van de middelste schutting, ben ik de rotte paal gaan uitgraven. Zowel met een spade als met een grondboor heb ik ruimte gemaakt om de oude paal. Dat was een flinke klus vanwege de zware kleigrond. Het werk duurde bijna een uur, die ik met de bekende hefboomconstructie wist te beëindigen. Ik kon het restant dus uit de grond trekken. Ik heb direct de nieuwe paal geplaatst. Loodrecht.😀 Tijd voor koffie, aldus de gastvrouw, die al die tijd zelf in de tuin bezig was en af en toe kwam kijken.
Daarna ben ik aan de tweede rotte paal begonnen. Na wat grafwerk zag ik dat het restant ook ver
onder de grond weggerot was. Het hout leek een spons. Tegen 12 uur was ie er nog niet uit. Dan maar eerst de inwendige mens versterken.
Rond half twee ben ik verder gegaan. Het was mooi weer en ik had er nog zin in. Wat denk je? Ik kon de achtertuin niet in. Er was een schuttingdeel omgewaaid! Vreemd, want die stond flink schuin tegen de andere schutting. Toen herinnerde ik me wat mevrouw gezegd had : "Soms zijn hier flinke windstoten." Maar dat die zo stevig konden zijn had ik niet verwacht. Ze weet het aan de hoek tussen de andere woningen. Blijkbaar zorgen die voor een werveling.
De restant van de tweede paal kreeg ik er binnen
een kwartier uit. Het vereiste wel meer graven en boren, maar uiteindelijk kreeg ik hem met de hefboomtechniek bovengronds. Daarna heb ik als eerste de bevestiging aan de schuur opnieuw gedan. De paal stond zichtbaar scheef. Vandaaruit ben ik naar achteren gaan werken. 
Het was nog een heel gedoe om de schutting weer mooi recht en waterpas te krijgen. Een gevolg van oud en nieuw hout aan elkaar verbinden. De schutting staat wee rop z'n plaats. Recht en windvast. Voor het middelste paneel heb ik extra steunen gebruikt. Vanwege de windstoten. Mevrouw is zeer tevreden. Omdat twee bogen bovenaan de schuttingdelen ook rot waren, ga ik die ook vervangen door bijna nieuwe. Ik heb twee oude planken van een schutting, waarvan ik nieuwe bogen ga zagen. Daarna is het een kwestie van de versieringen weer ophangen. Ter afsluiting ga ik ook nog voor haar het afval afvoeren naar de Milieustraat. Ze heeft zo'n mooie tuin en ik merkte dat ze wat moeite had met het afval. Ik heb het voorlopig achter de oud papier kliko in een hoek gezet. Wat uit het zicht.