donderdag 27 juli 2023

Niet anti-Rusland

De EU heeft tevergeefs geprobeerd de Zuid Amerikaanse en Caribische staten over te halen zich tegen Rusland te keren en vooral voor de EU te kiezen. De Community of Latin American and Caribbean States (Celac) hebben kritiek op de manier waarop de EU op de oorlog in Oekraïne reageert. Ze hebben vooral een afkeer van de restricties / boycots die de prijzen van energie en voedsel omhoog jagen. De Celac vindt het wreed dat de EU miljarden verstrekt om via een oorlog slachtoffers te maken. De Celac staat voor vrede en roept op de oorlog en de steun ervoor direct te stoppen.
De vertegenwoordigers van de EU, o.m. Von der Leyen, Macron en Scholl dropen met de staart tussen de benen teleurgesteld af. Vanwege de mislukte EU missie is er ook geen nieuwsitem aan besteed. Van de ruim 190 landen steunen slechts 26 Oekraïne. De invloed van Rusland en China in Latijns Amerika groeit.
Op politiek gebied ontmoeten militaire delegaties van China en Rusland in Noord Korea Kim Jong-Un. Dit tot afgrijzen van Amerika. Rusland zelf is ook politiek druk in de weer met Afrikaanse landen. Poetin spreekt met de Egyptische president El-Sisi binnen het kader van het topoverleg tussen Afrikaanse landen en Rusland. Hij zal ook met andere Afrikaanse leiders in St. Petersburg overleg hebben.
Rusland meldt, dat het een aantal aanvallen (waaronder een massale aanval met tanks bij ) van het Oekraïense leger in het zuiden heeft afgeslagen. Op drie locaties zijn Oekraïense eenheden verdreven, waaronder het Krasny Liman gebied. Een basis van Poolse en Amerikaanse huurlingen en een ondergronds commandocentrum van westerse adviseurs is vernietigd. Dit soort centra bevindt zich vaak in woongebieden, waaronder Kiev.
Het aanvallen op graansilo's heeft te maken met de aanwezigheid van Oekraïense / westerse wapentuig, aldus het Russisch leger. Het Oekraïense leger maakt vaak gebruik van 'onschuldige locaties' zoals woningen, kantoorgebouwen, ziekenhuizen enz. Een aanval van Rusland op zo'n gemilitariseerde locatie kan dan als 'onmenselijk' betiteld worden.
De olieproductie van Rusland is in dit jaar weer flink gegroeid. In Hongarije (Boedapest) is gedemonstreerd tegen de wapenleveranties aan Oekraïne en voor vrede.
Engeland doet pogingen om Russischtalige vertegenwoordigers het spreekrecht in de Veiligheidsraad definitief te ontnemen. Rusland zelf zal de gesprekken over de graandeal niet bijwonen.
Vanuit Afrika is geen enkele kritiek op het besluit van Rusland de graandeal te beëindigen. Logisch, want de maatregel treft vooral het Westen en niet de arme landen, zoals het Westen graag beweert. Amerika jut Afrika op te gaan klagen over het stoppen van de graandeal door Rusland. Maar Afrika heeft net als Latijns Amerika een betere relatie met China en Rusland dan met het Westen. Het verafschuwt de alsmaar voortdurende koloniale houding van westerse landen.
Het Amerikaans bloedbad in Oekraïne wordt nog steeds door de EU met zowel geld als wapens in omvang vergroot. Ook de EU heeft net als Rutte c.s. bloed van veel Oekraïners en Russen aan de handen.