woensdag 19 juli 2023

Keuken vervangen -2-

Vandaag ben ik tegen mijn gewoonte in wat langer doorgegaan met het vervangen van de keuken in de caravan. Ik had zowaar een lunchpakketje mee, met zegge en schrijve 1 boterham met pindakaas. Op basis van het bedachte concept ben ik aan de slag gegaan. Gistermiddag had ik thuis de zijwanden al op de juiste hoogte gebracht. Gewoon door er pootjes onder te zetten.
Wat daarna moest gebeuren was veel passen en meten. Een heel gedoe, want ik moest daarbij de beide ladeframes gebruiken. Ik heb als uitgangspunt het aanrechtblokje genomen. Dat moest op zich haaks en rechts zijn. Ik heb o.a. de diagonalen gemeten en de onderlinge afstanden van hoek tot hoek. Het vierkante geval leis zien, dat in de caravan alles behalve recht is. Net een woning uit de jaren 60; revolutiebouw. Ik ben bijna 2,5 uur bezig geweest om het aanrechtblokje naar tevredenheid te plaatsen. Tussen door was het telkens frames eruit en frames er weer in. Voor het gemak had ik de beide frames met tie rips en houten klosjes voor de onderlinge afstand aan elkaar gebonden. Gelukkig wegen die frames erg weinig, dus het optillen stelde niet veel voor. Het was enkel lastig om in een relatief kleine ruimte met die grote dingen te werken.
Na uren prutsen en zuchten staat de kast op z'n plek. Niet helemaal vastgezet, maar als voorlopig resultaat. Het aanrechtblad ligt er los op. Daarin ga ik nog een gat zagen voor het spoelbakje. Met name de afvoer wordt ook nog een uitdaging. Men heeft voor deze caravan een 32 mm pvc buis gebruikt als afvoer. Hij loopt tot aan de achterkant van de wagen. Wel handig, want we hoeven niet onder de caravan te zijn om de opvangtank te kunnen bereiken. Het lijkt nu wel alsof de caravan een uitlaat heeft. Toch ben ik wel blij met de pvc leiding. Ik kan daar mooi op voortborduren tot aan de aansluiting op het spoelbakje.
Ook de aanvoer van het drinkwater moet ik nog in orde maken. De drinkwatertank komt nu naast het aanrechtblokje (zat er voorheen aan de andere kant in het kastje). De tank (een jerrycan model) is zodoende veel gemakkelijker te bereiken.
Tussendoor wil ik de nieuwe gasaansluiting testen op mogelijke lekkages. De aansluiting bevindt zich recht boven een ventilatieopening in de vloer. Het (zwaardere) gas kan zo naar buiten ontsnappen. Als de schuifdeurtjes klaar zijn en het doen, is het tijd om te gaan gronden en lakken.
Toen ik tegen drie uur vanmiddag een punt zette achter mijn gepruts, zag ik direct de enorme hoeveelheid aan ruimtewinst. Zowel onder als op het aanrechtblad zelf. De keukenprinses zal er erg blij mee zijn.