donderdag 15 september 2022

Zwerfvuilopruimer

Sinds kort ben ik een RZ, een Register Zwerfvuilopruimer. Ik heb me laten registreren bij de gemeente Dronten als zwerfvuil opruimer. Na mijn RI (Register Informaticus) tijd nu dus de RZ tijd. Dronten noemt mensen zoals ik Zwerfafvalvrijwilliger, ZAV.
Gedurende vele jaren heb ik zwerfvuil opgeruimd. Het is een gewoonte van mij, die ik niet op vaste tijden deed. Dat gebeurde pas nadat ik in de WAO terechtkwam in 2005. Toen werd he topruimen van zwerfvuil een dagelijkse en vooral therapeutische bezigheid. Ik moest veel buiten zijn en met mijn handen werken. In die periode bezorgde ik ook de post en folders. De bezigheden gaven me ook het broodnodige dagelijks ritme van op tijd opstaan en de handen laten wapperen.
Helaas kreeg ik destijds geen enkele medewerking van de gemeente Lelykstad. Ik had immers afvalzakken nodig en een oplossing voor het afvoeren van het verzamelde afval. Gelukkig was er
iemand die toch e.e.a. voor mij regelde. Later werd mij gevraagd door een stichting depothouder te worden. Ik kreeg een buts grijpers en houders/ringen met handvat om de vuilniszak geopend te dragen. Er waren ook folders beschikbaar. Als ik iemand met de hand zwerfafval zag opruimen, bood ik zo'n grijper aan.
Hier in Dronten zie ik de hoeveelheid zwerfafval toenemen. Ondanks de vele verhalen over en demonstraties voor het klimaat. Het klimaat heeft blijkbaar bij de jongeren niets uit te staan met zwerfafval. Hier is de gemeente dus wel betrokken bij het opruimwerk dat vrijwilligers doen.