maandag 26 september 2022

Van het oostfront

We krijgen hier alleen veel nieuws van Oekraïense zijde te horen. En dan vooral de militaire 'successen' en de Russische misdaden. Gelukkig kan ik ook het nieuws van de andere partij volgen. Ook die partij meldt militaire successen en misdaden van Oekraïense militairen. Het is oorlog en over en weer gebeuren vreselijke dingen. Volgens de Russen liggen de velden rond Cherson bezaaid met lijken van Oekraïense militairen en vernielde Oekraïense pantservoertuigen. Ook rond Donetsk hebben Russische eenheden het Oekraïens leger flinke verliezen toegebracht.
Zelensky meldt de ene na de andere overwinning. Volgens de Russen doet hij dat omdat Oekraïne anders geen westers wapentuig meer krijgt. Volgens de Russen is veel van die wapens vernietigd. Zelensky zet alles op alles om Cherson te veroveren en heeft daar heel erg veel (mensenlevens) voor over, aldus Rusland. In het algemeen trekt Rusland zich niets aan van de gekunstelde verontwaardiging die de EU en Amerika tonen.
De demonstraties tegen de mobilisatie zijn van een aanzienlijk mindere omvang dan men in het Westen wil doen geloven. Vergeet niet dat Rusland ruim 144 miljoen inwoners kent. Slechts een relatief minimaal deel ervan protesteert openlijk. Wat niet wegneemt dat het aantal tegenstanders van de oorlog, in termen van de zwijgende meerderheid, vele malen hoger zal zijn. Volgens mij is het een utopie te denken dat Rusland deze oorlog zal gaan verliezen. De grootste verliezers zijn de Westerse landen, waaronder Nederland.
Edward Snowden heeft vandaag van Poetin het Russisch staatsburgerschap gekregen. Snowden had daar al een tijd geleden om verzocht. Naar zeggen ontvluchten veel Russische mannen het land. Gaat Nederland ze opvangen?