dinsdag 27 september 2022

Lichtere deurtjes

Zoals gezegd zijn de deurtjes van de bovenkastjes van de caravan van 18 mm spaanplaat gemaakt. De deurtjes zijn vervolgens afgewerkt met een soort kunststof fineer (melamine / formica). Ze zijn relatief zwaar. Ik heb ze niet verwijderd en vervangen door lichtere exemplaren. Dankzij eerdere maatregelen kunnen we aardig wat bagage inclusief de fietsen en fietskar op vakantie meenemen.
Wat ideeën betreft over een alternatief : voor onze bus heb ik een keer deurtjes gemaakt van geplastificeerd grijs gaas (foto). De bovenkastjes kende twee delen, die geen deurtjes hadden. Om onder het rijden de boel daar toch op z'n plek te kunnen houden heb ik kleine paneeltjes uit het grote paneel gaas geknipt. Van die kleinere delen heb ik toen twee deurtjes gemaakt, die aan de bovenkant scharnierden. De scharniertjes waren schroefogen, die ik voor de montage van het gaas even open gebogen heb. De 'deurtjes' werden met een kort elastiek dicht gehouden tijdens het reizen. Ze voldeden prima, want er lagen enkel lichte spullen in die kastjes. Een aangename bijkomstigheid was, dat we door het gaas konden zien wat er lag opgeslagen. Als ik over die deurtjes een fleurig hoesje zou trekken of van kaasdoek zou voorzien, wordt de inhoud van de kastjes onttrokken aan nieuwsgierige blikken. Ik kan natuurlijk ook het paneeltje van een houten of aluminium (u profieltje) lijst voorzien en er een echt deurtje van maken. Er zijn legio varianten mogelijk.
Een andere optie zou zijn deurtjes maken van populieren hout. Een kopie van de huidige, maar dan vele malen lichter van gewicht.