zaterdag 10 september 2022

"Wat krijg je van me?"

Anderen helpen is weliswaar erg zinvol, maar het brengt ook vaak onkosten met zich mee. Het is ons opgevallen, dat in de meeste gevallen mensen het blijkbaar gewoon vinden dat ze geholpen worden. Er zijn slechts een paar uitzonderingen. Dat zijn de mensen die na het meerijden of ergens gebracht en gehaald zijn de vraag stellen : “Krijg je nog wat van me?” Ze refereren dan meestal aan de kosten van de brandstof. Mocht het zo zijn dat de brandstofkosten bezwaarlijk worden, dan melden we dat vooraf. Ik reken voor het gemak op basis van het verbruik van 1 : 10. Dus voor elke 10 km een liter brandstof ic. de dagprijs van de brandstof per liter. Dus voor een
rit van 100 km vraag ik dan 10 x €2 (liter Euro) 20 euro. Dan weet men waar men aan toe is. Het komt ook voor dat ik in de auto van de hulpvrager mag rijden. Dan reken ik een kop koffie of thee.
De vraag “Krijg je nog wat van me?” wordt dus zelden gesteld. Aan de andere kant zijn er gelukkig ook mensen die zich bewust zijn van het feit, dat autorijden steeds meer geld gaat kosten. Die reageren uit zichzelf door een vergoeding te geven. Alleen al het feit dat men stilstaat bij de onkosten, vinden we erg plezierig. Soms gaat het over andere kosten. Bijvoorbeeld wanneer ik iemands fiets gerepareerd heb. Als ik niets speciaals hoefde te kopen, reken ik ook niets. Dan is het een vriendendienst.