dinsdag 27 september 2022

Onderzoeksjournalistiek

Zoals je weet wantrouw ik zowel de media als de overheden. Ik probeer zelf mijn mening te baseren op een afweging tussen wat men hier verkondigt en wat er door de andere kant gezegd wordt. Niet dat het mij dan per definitie de waarheid oplevert, hoor. Maar ik verneem in elk geval andere visies en feiten, voor zover het echt feiten zijn. Tegenwoordig wordt er erg veel gesjoemeld met beeldmateriaal. Dus een foto of video zegt ook nog niet veel. Ook satelliet opnames niet. Ook die worden gemanipuleerd als het de dames en heren politici uitkomt.
Zo probeerde men de vermeende moord op burgers te bewijzen met satellietbeelden. Die beelden lieten geen moordpartij zien, maar enkel de door anderen gefotografeerde eindsituatie van 'lijken' links en rechts van de weg. Lijken die er niet alleen comfortabel bij lagen voor doodgeschoten mensen, maar waarvan sommigen nog in leven bleken te zijn gezien de veranderde posities van de ledematen van enkelen van hen. Ik geloof dat soort opnames pas als er een seconden teller in beeld meeloopt. Ik hecht geen waarde aan snapshots. Als bewijsmateriaal heeft het internationaal gerechtshof zelfs ingetekende satellietbeelden geaccepteerd. Nou, die accepteer ik dus niet. Laat de vermeende raketaanval maar publiekelijk zien.
De bewijsstukken van een oorlogsmisdaad van Australische militairen in Afghanistan zijn plots ook verdwenen. Tja, westerse landen houden elkaar wat misdaden betreft nadrukkelijk het hand boven het hoofd. Tenzij de misdaden nauwelijks te ontkennen zijn. Maar dan zijn de straffen erg mild.
Men doet ook voorkomen alsof alleen Rusland wreedheden begaat. Die van het Oekraïens leger worden stilgehouden. Amnesty heeft op z'n donder gekregen toen het melding maakte van Oekraïense wreedheden. Nee, dat kan niet. Oekraïne is een net land met een leger van enkel aardige mensen. Net zoals in het Westen. De westerse landen begaan geen wreedheden. Evenmin mocht een onderzoeksteam niet het lab in Wuhan bezoeken, want er zijn ook Amerikanen werkzaam. Dus houdt het team van de WHO het er maar op, dat het virus van de markt gekomen is. Ik geloof hier helemaal niets van. Ook de onderzoeksjournalistiek geloof ik niet, omdat ook zij in opdracht werken, journalisten ook een eigen menig hebben en opdrachtgevers de resultaten naar hun hand kunnen zetten. De journalistiek zwijgt daarover, anders komen er geen nieuwe opdrachten.