dinsdag 20 september 2022

Dom volk : politici

Normaal gesproken kwalificeer ik liever niet in deze geest. Mijn lieve mamma vond dat nooit goed; andere mensen dom noemen. Dat was haar enige reactie toen ze na het lachen antwoord gaf op mijn vraag : "Mamma, waarom doen vrouwen zo dom?"
Maar voor onze dames en heren politici maak ik graag een uitzondering. Veel politici zijn in wezen laag opgeleide en weinig intelligente mensen. Om die reden heeft iemand als Klaus Schwab een zeer grote invloed op hen. Schwab is vele malen intelligenter of beter : sluwer dan de politici. Want ook Klaus Schwab bedrijft politiek.
Blijkbaar zit het beeld zo in mijn grijze hoofd ingebakken, dat ik zelfs bij het puzzelen op heel andere woorden kom. Zo moest ik laatst een politieke term van 9 letters invullen. Het eerste dacht ik aan Frauderen. Maar ja, Oplichten kon ook. Net als Belazeren. Sjoemelen past ook. Alzheimer zou ook kunnen, maar daarmee zou ik veel mensen kwetsen. Woorden als Eerlijkheid en Oprechtheid passen niet in die politieke vakjes. Zelfs het woord Christelijk niet. Daar is allemaal meer ruimte voor nodig.
In veel bekrompen organisaties is het van belang dat verantwoordelijken geen mensen in dienst nemen, die intelligenter zijn dan hen. Als dat wel zou gebeuren, is men (de leiding) bang zijn macht binnen de organisatie te verliezen. Tenzij men als leiding zijnde handig gebruik maakt van die grotere intelligentie. Ik heb het niet over deskundigheid en/of vakmanschap. Al zou een leidinggevende ook daarvan de nodige kennis moeten hebben. Zo niet, dan is er weinig controle / grip op die groep. Dat is iets wat ik in de politiek veel zie : weinig controle en/of grip. Want menige minister en staatssecretaris heeft geen kennis van zijn eigen aandachtsgebied. Dus kan een ex-leraar het ministerie leiden dat over onze gezondheid gaat. Je kunt zelfs als Hrm medewerker minister president worden. Voor de rest is het de resultaten van het werk van je medewerkers naar je eigen hand zetten.
Rutte c.s. hebben ons eerst in de ellende gestort. De koning zei tegen Rutte c.s., dat hij het erg vindt, dat veel Nederlanders hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat is een nette uitspraak voor : "Rutte je hebt er een kolerebende van gemaakt!" Nu wil het kabinet mooi weer spelen door ons een compensatie te geven. In wezen is er na de Toeslagenaffaire en Corona-affaire nu sprake van een Energieaffaire. Rutte c.s. hebben ons eerst flink bestolen. Nu beloven ze ons een deel terug te geven. Dat alles omdat 'we' in oorlog zijn. Nou, het is helemaal onze oorlog niet. He tis de oorlog van de dames en heren politici. Die hebben ons verraden en ingeruild voor corrupte Oekraïense nazi's. Staatsgevaarlijke activiteiten vinden tegenwoordig in Den Haag plaats.