vrijdag 30 september 2022

Creatief bezig zijn

Vanwege de alsmaar stijgend kosten voor het levensonderhoud is het zaak heel efficiënt en effectief bezig te zijn. Die aanpak vereist ook de nodige creativiteit. Het mag dan voornamelijk om het energieverbruik draaien, maar op ander gebied (voeding en kleding) speelt dit ook. Alles is flink duurder geworden. De inflatie is net zo hoog als tijdens de Duitse bezetting. Nu zijn we bezet door de politiek van het CDA, de CU, D66 en de VVD. Zolang autocraat Mark Rutte met zijn vazal Kaag regeert ( in dit politiek huwelijk is de vrouw de baas), zal het zo blijven.

Via de woningbouwvereniging zijn de zonnepanelen besteld. Maar die komen pas volgend jaar. Tot dan moeten we nog zuiniger de dagen zien rond te komen. Niet alleen wat mijn mensenkennis betreft heb ik bijna altijd gelijk (uitzonderingen bevestigen mijn regel), ook op het gebied van keuzes maken. Maar dat is nu de koe in de kont kijken, iets waar deze regering trouwens ook een eind aan wil maken (doordenkertje). Zelf zit ik geregeld te brainstormen hoe we de komende koude tijd het best (= goedkoopst) kunnen doorkomen. Dat zal vooral niet thuis zijn, maar elders waar het warm is en de energie goedkoop en volop aanwezig is. Ik ken zo'n plek, maar de uitwerking vergt creatief denkwerk. Het concept houdt in, dat we elders de dag doorbrengen en 's avond thuis zijn om te gaan slapen. In het zuiden van Europa overwinteren heeft geen zin. Ook daar is alles duurder en de reiskosten zijn eveneens hoog. Het komt erop neer, dat veel activiteiten gecombineerd moeten worden. Als voorbeeld noemde ik al het opwarmen van eten tijdens een autorit. Dat klinkt wat belachelijk, maar het is een voorbeeld van efficiënt benutten van energie.
Zo zijn er meer voorbeelden, die veel rendement kunnen opleveren. zoals een motor die op water loopt. Als je die in een generator gebruikt heb je tegen zeer lage kosten elektriciteit. Er zijn ook ontwikkelingen met een 'gratis energie generator', met een eeuwig draaiende, zelfvoorzienende motor. Er is meer dan zon, wind en energiebedrijven.