woensdag 28 september 2022

Herfstklus

Met de zon op de overkapping is het eronder prima zitten. Of liggen zoals Fenna doet. Het is daar zo'n 22 Celsius. Maar zitten of liggen doe ik dus niet. Ik ben wat bezig geweest met de gevolgen van de beginnende herfst. Als eerste heb ik het groene bolletje langs de straat wat gefatsoeneerd. De groenwerkers hadden het op hun manier gesnoeid. Mijn manier is het snoeiafval dat op het groen ligt ook opruimen en randen ook snoeien tot aan de grond. De bovenkant van de bol begon bruin te kleuren vanwege het snoeiafval. Zou zo'n groenwerker tevreden zijn met een kapper die zijn haar net zo snoeit / knipt als hij het groen? 
Op het pleintje ben ik ook wat gaan doen. Ik heb me dit keer beperkt tot het opruimen van gevallen bladeren. Ook weer op mijn manier, zijn een paar buurtbewoners daar helemaal niet gecharmeerd van.
toen
Ik doe het volgens hen niet goed. Maar zelf de handen uit de mouwen steken, ho maar. Ik heb nog overwogen wat loten en takken van rozen te verwijderen. Ze groeien over het hek heen van het tuintje tegenover ons. Ze zijn niet prettig voor de benen / kleding van passanten. Van wat voorheen oma's mooi tuintje was, is nu in een wildernis met struiken rozen en ongewenst groen geworden. De rozen zijn oorspronkelijk gele stamrozen, maar nu dus struiken. Zowel Sonja als
nu
ik hebben de nieuwe bewoners (op hun verzoek) uitgelegd hoe ze het beste de rozen konden onderhouden. Maar die adviezen hebben de vluchtelingen niet opgevolgd. Er groeit zelfs een roos door de mechaniek van het zonnescherm. Zonde. Maar ja, ze zijn anders gewend. In een woestijn groeit nu eenmaal niets. Er bloeit hooguit een liefde op. Tussen kamelen. Voor de duidelijkheid, er wonen hier ook Nederlanders wier tuintjes er als ware oerwouden of stortplaatsen uitzien.
De gft kliko is weer vol en wordt morgen geleegd. Ik stem mijn werkzaamheden af op het tijdstip waarop kliko's geleegd worden. Dan hebben we geen last van kliko's die (maximaal) twee weken vol zijn. Vooral in de zomermaanden met warm weer gaan de kliko's snel geuren en trekken ze vliegen aan. Vanmiddag ga ik wat zwerfvuil opruimen. Als het niet regent, want dan ga ik onder de overkapping Fenna helpen.