dinsdag 19 april 2022

Zijtassen monteren

Eerst een vraagje : moeten archeologen nu ook aangeven dat het skelet van een transgender, homo, lesbo of anders dan man of vrouw is?
Heel lang heb ik rondgereden met een zijtas aan de bagagedrager van mijn fietsen. Het was een afneembaar exemplaar, dat met haken aan de drager hing. Ik heb die tas ooit gekocht bij Halfords. Onlangs kon ik beschikken over een set zijtassen. De tassen vormde via banden een geheel. Omdat mijn oude tas in deplorabele staat verkeerde, besloot ik hem weg te doen en de gebruikte set te monteren. Gebruikt, omdat hij korte tijd van Sonja is geweest. Maar ze vond dat er te weinig aan bagage (boodschappen) in kon.
Wat de kleur betreft past de set mooi bij mijn fiets. Alleen is het zo, dat ik met mijn hielen / hakken tegen de tassen stoot als ze aan de drager hangen. Ze moesten zo'n 10 á 15 centimeter naar achteren. Mijn bagagedrager is te smal voor de banden die de beide tassen met elkaar verbinden. Gevolg is, dat de tassen er wat lelijk bijhingen. Alsof ze pardoes op de drager gegooid waren. Ik besloot de drager te verlengen, zodat de tassen wat meer naar achteren konden. Om de drager wat breder en langer te maken, wilde ik een plankje erop monteren. De afmetingen moesten in de buurt komen van de ideale afstand tussen beide tassen op de drager. Ergo, aan de slag.
In het schuurtje lag nog een stuk aluminium u-profiel. Daarmee ben ik aan de slag gegaan om de bagagedrager wat langer te maken. Door het op maat te zagen en wat openingen erin te maken, kon ik ze links en rechts op de drager leggen.
In de loods heb ik uit een restantje houten plaat een plankje gezaagd. Dat heb ik op de beide alu profielen gemonteerd. Of, zoals je wilt andersom; de profielen op het houten plankje. Het plankje heb ik middels de profielen geborgd op de drager. Het plankje zit dus ook antidiefstal vast aan de drager. De zijtassen zet ik ook vast op het plankje door middel van schroeven met plaatringen. Voor het mooie ga ik het plankje ook nog grijs lakken. Ik vind de tassen zo veel mooier op de fiets zitten, dan voorheen. Zeg maar wat chiquer. Ik bezorg nu eenmaal geen folders meer.