zaterdag 23 april 2022

De tering naar de nering

Wij weten niet beter. We zijn zo opgevoed en groot geworden. Elke cent kan je maar één keer uitgeven. Wat is noodzakelijk en wat is luxe (niet noodzakelijk)? Vanuit die ervaring maken we ons niet echt druk over de teloorgang van de economie en de alsmaar hogere kosten voor levensonderhoud. Sinds wij met geld omgaan zijn wij prijsbewust bezig. Het zal met name voor mensen die erg gemakkelijk met geld omgaan lastig worden om een of meer stappen terug te moeten. Daarbij speelt ook status een grote rol.
Dus voor ons geen Hallo Fris, geen boodschappen binnen 10 minuten laten bezorgen, geen dagelijkse pizza en meer van die in onze ogen onnodige uitgaven. Jongelui zitten veelal tot hun oren in de schulden als ze een eigen leven gaan opbouwen. Leven om te werken. Zoals menige goudzoeker dat leidt. Eerst flink schulden maken (voor materieel enz.) en dan vol stress hard werken om die schulden weer afgelost te krijgen.
Als wij zonnepanelen op het dak zouden hebben, dan zou ik het meeste verbruik van elektriciteit naar overdag willen verschuiven. Zoals tussen de middag warm eten. Lekker ouderwets. Helaas is die energie niet eenvoudig op te slaan. Teruggeven aan het net zet ook geen zoden aan de financiële dijk. Omdat leveranciers met de tarieven en meterstanden rommelen en men het salderen geleidelijk wil afschaffen tot 0%. Of ik zou met accu's aan de slag moeten en onze woning in een soort van caravan moeten veranderen met voornamelijk 12 volt apparatuur. Maar ja, dan moeten de kids in Congo nog harder gaan werken. Nee, laat die stoere mannen van de off shore maar voor onze diesel zorgen. Da's veel beter dan die arme kleine Congoleesjes in de grond te laten graven, omdat men zo nodig een elektrische auto moeten rijden.
We zijn gewend om creatief om te gaan met de middelen die wij hebben. Wat het leven voor ons leuk maakt kost immers ook geld. Daar geven wij het liever aan uit, dan aan luxe en kijk-ons-eens toestanden. Ik las dat de Rabobank de transacties gaat koppelen aan de co2 uitstoot. Was die verwachting niet een jaartje geleden complottheorie?