dinsdag 12 april 2022

Russen over 'Russen'

Het is interessant te horen en te lezen hoe Russen denken en spreken over de situatie in Oekraïne. Blijkbaar bestaan Oekraïners niet. Het zijn Russen. De vluchtelingen die naar Rusland zijn uitgeweken, worden door de Russen als Russen aangeduid. Oekraïners die naar het westen gevlucht zijn, zijn volgens de Russen geen Russen, maar landverraders. "Want echte Russen laten hun land niet in de steek. Zij zijn de beloftes aan Rusland (o.a. teruggave van Sovjet wapentuig en de akkoorden van Minsk)  niet nagekomen", aldus deze Russen. Ik heb tot op heden geen Rus het woord Oekraïner of Oekraïne horen bezigen. Blijkbaar beschouwen zij het nog steeds als Rusland of de Sovjet Unie. Het zijn Russen of geen echte Russen. Onder de laatsten vallen volgens de geïnterviewde Russen ook de nazi's.
In het Russisch oorlogsnieuws is ook te lezen, dat Oekraïne BUK raketten inzet en stellingen gebruikt te midden van burgers. In dat nieuws natuurlijk ook 'behaalde successen' van het Russisch leger en 'bekentenissen' van gevangengenomen Oekraïense militairen. Het lijkt wel oorlog.
Mariopoel is een stad waar de Duitse nazi's begin jaren 40 een staalindustrie (Azovmash) hebben opgezet. Omdat na de oorlog nooit maatregelen getroffen zijn tegen de aanwezige nazisentimenten in Oekraïne, is het nazisme daar altijd blijven bestaan. De aanwezige zware industrie is thans het doelwit van Rusland. Overigens is Mariopoel al sinds 2014 in handen van pro-Russische groeperingen in Oekraïne. Een soortgelijke situatie zoals die op de Krim en het oostelijk deel van Oekraïne. De situatie daar moet zich na de coup van 2014 nog steeds 'zetten'.