vrijdag 15 april 2022

Calvinistisch gedrag

Er valt veel onder dit soort gedrag. Wat mij opvalt is met name het volgzame aspect. Zonder zelf kritisch te zijn of na te denken leiders volgen.
Het is een typisch westers soort gedrag, dat met name door de krachten in de maatschappij (kerk en staat) uitgedragen wordt. Een voorbeeld ervan vind ik de Bijbel. Een verhalenboek, waarvan de inhoud lang verborgen bleef voor het volk. Men wilde het volk niet wijzer maken dan het al was.
Nu weet men inmiddels dat de Bijbel slechts een verzameling van verhalen is, bedoeld om de macht van de kerk (en de staat) te ondersteunen. Veel historische beschrijvingen zijn daarin niet opgenomen, omdat ze niet pasten in de doelstelling : mensen bang maken en onderdrukken. Het is dus al een zeer oude werkwijze die toegepast wordt om mensen onder controle te houden.
Het Calvinistisch gedrag houdt dus ook in, dat de machthebber wordt gehoorzaamd. Nu Ursula von der Leyen ons in een oorlog wil storten, volgen velen haar. Zo ging het ook met Von Bismarck (WO1) en Hitler (WO2). Nu dus Von der Leyen (WO3?). L'histoire se répète, Deutschland über alles en de rest volgt gedwee. Niets geleerd dus.