dinsdag 26 april 2022

Hausse aan zedenzaken

De herrie rond The Voice heeft geleid tot een enorme toename van aangiftes van ongewenste intimiteiten. Wat ik niet zo goed begrijp is dat men aangiftes doet van kwesties, die ver in het verleden liggen. Ik weet dat veel aangiftes ter zijde geschoven zijn, omdat ze als 'onzin' of 'een kleinigheid' gekwalificeerd werden. Aan de andere kant vraag ik me af in hoeverre een tik op de kont moet leiden tot een rechtszaak. Je kunt als slachtoffer ook een flinke mep (bij voorkeur in het gelaat van de dader) toedienen. Nu lijkt het erop alsof er weer sprake is van woke toestanden met veel huilie huilie achteraf.
Ik zag een trailer van een serie over het Playboy van Hugh Hefner. Er komen klagende vrouwen van middelbare leeftijd in beeld. Het waren voormalige Playboy modellen. Wat een huichelaars! Wat dacht je als je als jonge mooie meid door Hefner uitgenodigd werd? Voor een soort vakantie of zo? Nee, vrouwen die zich daarover beklagen zijn volgens mij gefrustreerd, omdat ze nu te oud en te lelijk geworden zijn voor dat blad. Maar toen ze nog jong waren stonden ze te trappelen voor Hefners deur en hadden ze er alles (ja, alles) voor over om in het blad te komen. Wat dat betreft is het zoals in de andere modellenwereld. De goeden niet te na gesproken.
Ik (73) weet niet beter dat misdragingen tegenover meisjes / vrouwen altijd al bestaan heeft. Ze werden en worden steevast in de doofpot gestopt. Zowel door de daders als slachtoffers (angst en schaamte) en indirect betrokkenen zoals leidinggevenden en afdelingen Personeelszaken.
Gedurende mijn loopbaan heb ik één keer zo'n geval meegemaakt. Toen vroeg een mannelijke medewerker pardoes aan een (getrouwde) vrouwelijke collega in ons bijzijn : "Hé schat, laat mij je tepels een zien." Ik werd daar zeer boos over en heb hem gelijk twee gele kaarten voorgehouden. Wat denk je? Het slachtoffer probeerde de situatie wat te sussen op een manier waarvan ik dacht : "Hé, het is niet jouw schuld!" Die twee hadden geen speciale band of zo, maar het slachtoffer vond dat ik te hard was opgetreden.