dinsdag 12 april 2022

Op eigen benen

Mevrouw Ploumen (PvdA) neemt haar verantwoordelijkheid en vertrekt als partijleider uit de Tweede Kamer. Ik vind het bijzonder, omdat je verantwoordelijkheid nemen nauwelijks meer voorkomt bij de regering. Het is de opmaat met liegen en bedriegen gewoon te blijven zitten. Zelfs als minister zijnde.
Toen ik als tiener op Curaçao woonde, hoorde ik daar voor het eerst over de slavenhandel van Nederland (VOC). Ik zag daar ook geregeld hoe de westerse cultuur de lokale onderdrukte. De Antillianen moesten als Nederlanders zijn. Op tijd werken en op tijd rusten enz. Nee, ze hoefden alleen geen boerenkool, spruitjes, haring en dergelijke te eten. En ze mochten bruin blijven, want dat werden Nederlanders daar ook graag.
Later is het eiland op eigen benen gaan staan. Sindsdien is het allemaal stukken minder geworden. Als ik al zie dat er nog steeds boten met fruit vanuit Venezuela naar het eiland komen, dan vind ik het raar dat de landbouw op Curaçao daar niet al lang geleden op ingesprongen is. Door zelf te gaan verbouwen. Maar ja, de Portugezen en Chinezen zijn daar ook verdreven, omdat ze al werkend (te) veel grond in hun bezit kregen.
Zo'n 30 jaar later werd ik aan dat verschijnsel (landbouwers verjagen) herinnerd, toen Rhodesië in Zimbabwe veranderde. Ian Smith had afgedaan, de lokale bevolking wilde zelf het heft in handen nemen. De blanken (landbouwers) werden verjaagd en daarmee de grootste verdienste van Zimbabwe, de graanschuur van Afrika, gesloopt. De lokale bevolking joeg weliswaar de blanke boeren weg, maar het werk werd niet overgenomen. Driekwart van de bevolking van Zimbabwe leeft in armoede en de productie van graan kan slechts een kwart van de eigen bevolking voeden.
Een soortgelijk verschijnsel doet zich nu voor in Zuid-Afrika. Ook daar worden bijna dagelijks blanke boeren aangevallen en zelfs vermoord door de lokale bevolking. Hoewel velen een Nederlandse achtergrond hebben, lees ik hierover nauwelijks iets in het nieuws. Omdat ze niet door Russen vermoord worden? Ik weet zeker, dat ook in Z-A de boerderijen in lokale handen niet hetzelfde zullen blijven produceren. In alle genoemde gevallen doodt de lokale bevolking de witte kip met gouden eieren. Uit afgunst. Onder het mom van : op eigen benen willen staan. En vervolgens het handje ophouden om te gaan bedelen in het Westen. De aanwezigheid van Europeanen had dus ook wel positieve kanten.