zondag 24 april 2022

Schurende kabels

Toen ik afgelopen december mijn fiets ombouwde naar een e-bike versie, zag ik dat onder de trapas een binnenkabel langs de montageplaat van het zijstandaard schuurde (2). De kabels op mijn fiets hebben ook delen zonder buitenkabel. Dat vind ik zelf niet zo geslaagd, maar wie ben ik?
Onder de trapas worden twee van die binnenkabels door een kunststof doorvoer op de het frame geleid (1). Dat deel bevindt zich recht tegenover de onderkant van het spatbord van het voorwiel. Onderaan heeft men een spatlapje / kapje bevestigd. Maar dat zit te hoog en is te kleien om de kabeldoorvoer te beschermen tegen opspattend vuil. Gevolg is dat zowel de kabels als de doorvoer vies worden (zand enz.).
Met de slijptol heb ik, na demontage van het standaard, een stukje van het montageplaatje verwijderd. Het zwarte streepje is de slijtplek van de kabel. Het gele eronder geeft de lijn aan waarlangs ik de slijptol gehaald heb. Nu ligt de kabel niet meer tegen het standaard te schuren.
Om de kabeldoorvoer onder de trapas beter te beschermen tegen vuil, overweeg ik een andere spatlap te monteren. Niet zo'n brede zwarte lap, maar een wat smallere. Desnoods snij ik die dan zelf wat op maat.