dinsdag 26 april 2022

De jeugd kopen?

Het kabinet gaat miljoenen uittrekken om de jeugd weg te houden van de criminaliteit. Het kabinet komt nog miljarden tekort (Hugo de Jonge vertelt nog steeds niet waar ie ze verborgen heeft), maar ach het is maar ruim 80 miljoen wat de jeugd dit keer nodig heeft.
Met het geld wil men de jeugd meer kansen geven op een goede toekomst, waarin ze op een eerlijke manier hun geld verdienen. De onderwereld maakt steeds vaker gebruik van jongeren voor misdadige praktijken, zoals koeriersdiensten en dealen van drugs. Volgens het nieuws gebeurt het soms al op basisscholen. Ik vraag me af in hoeverre geld daarin verbetering brengen kan. Misschien wanneer men de jeugd meer geld biedt dan de onderwereld? Geld is blijkbaar een grote drijfveer. Hun ouders erbij

betrekken zal wellicht helpen. Maar veel ouders zijn erg afstandelijk bezig als het om hun kids gaat. Ik betwijfel het dat zij zullen veranderen. Komt bij dat de armoede alsmaar groeit en de kosten blijven stijgen. De jeugd wil blijven meedoen met andere leeftijdsgenoten, die wel over voldoende geld beschikken.
De minister van Justitie heeft 15 gemeentes aangeschreven. Het aantal geeft de omvang van de problematiek weer. De aanpak zelf vind ik weer symptoom bestrijdding. Drugshandel en - gebruik is in ons land nog steeds erg gemakkelijk. In het buitenland staat ons landje bekend als narcostaat. Daarvoor hoef je alleen al naar programma's over douanes te kijken. Zodra daar aan de grens woorden als Amsterdam en/of Nederland gebezigd worden, gaan alarmbellen af. In woningen van drugshandelaren vindt men vaak tonnen en miljoenen aan contant geld. Vorig jaar werd in De Kwakel (NH) in een boerderij 3.000 kilo drugs en 11 miljoen euro aangetroffen. Het is maar een topje van de drugsberg. En dan zwijg ik maar over de strafmaat in ons land.