vrijdag 15 april 2022

Zelensky's andere tijden

Veel oude berichten over Zelensky waarin hij als corrupt en dictator beschreven wordt zijn verwijderd. In nog resterende heeft men recent een introductie geplakt, om aan te geven dat de mening over Zelensky (vanwege de inval!) bijgesteld is.... Ja, ja, de media manipuleren er flink oplos.
In november 2021 schreef een Oekraïense journalist het volgende over Zelensky :

"... Halverwege zijn presidentschap heeft Zelensky zelf zijn imago als alternatieve politicus vernietigd. Dit is wat hij deed. Eerst begonnen Zelensky en zijn team het idee te promoten dat hij "zoals elke andere zakenman in Oekraïne" was. Deze verklaring werd door iedereen in het presidentiële team herhaald als reactie op de onthullingen van Zelensky's offshore-holdings, die plotseling werden onthuld in de Pandora Papers.
De onthullingen in de Pandora Papers hebben dit najaar veel samenlevingen over de hele wereld geschokt. De gelekte documenten werden geanalyseerd door een consortium van journalisten, die “financiële geheimen vonden van 35 huidige en voormalige wereldleiders, meer dan 330 politici en ambtenaren in 91 landen en gebieden (inclusief Wopke Hoekstra -red-), en een wereldwijde line-up van voortvluchtigen, oplichters en moordenaars.” Tot verbazing van het grote publiek verscheen de naam van Volodymyr Zelensky op de lijst van houders van offshore-bedrijven. De documenten getuigen van het feit dat Zelensky en zijn partners (nu de hoofden van veiligheidsdiensten en een deel van de uitvoerende macht van de regering) offshore-bedrijven bezaten op de Britse Maagdeneilanden, Cyprus en Belize. Deze bedrijven werden gebruikt om "zijn bedrijf in Oekraïne te verdedigen", gaf de president als uitleg. Voorafgaand aan de verkiezingscampagne van 2019 had Zelensky de controle over zijn aandelen overgedragen aan zijn huidige hoofdassistent en hoofd van de veiligheidsdienst van het land, maar de familie van Zelensky blijft "geld ontvangen van de offshore "bedrijfsactiviteiten".
In werkelijkheid was het feit van Zelensky's offshore-holdings bekend en besproken tijdens de presidentiële campagne in 2019. Nu promoot de mediacampagne ter verdediging van de president echter het idee dat offshore-holdings inderdaad een duistere zaak zijn, maar toch doet iedereen het. En deze woorden werden door Oekraïense kiezers gehoord als "Volodymyr Zelensky is net als elke andere zakenman, hij is geen alternatief."
De tweede slag voor Zelensky's imago werd op dezelfde manier ontworpen door de president en zijn entourage zelf. Ze deden het door Dmytro Razumkov te ontslaan uit zijn positie als spreker van de Verchovna Rada.
In 2019 was Razumkov een van de sleutelfiguren die Zelensky en de Dienaar van het Volk aan de macht brachten. De jonge spindoctor werd al snel de officiële leider van de partij, nummer één op de kieslijst van de partij en vervolgens de spreker van de Rada.
De paden van Zelensky en Razumkov begonnen afgelopen voorjaar uiteen te lopen toen de spreker het vaker oneens was met de president over het bewind van de Veiligheidsraad in Oekraïne. Razumkov kwam op voor de verdediging van de grondwet - zelfs toen het gevecht met de oligarchen in het geding was - en van de 'presidentiële beloften van 2019'. Op 7 oktober werd Razumkov ontslagen als spreker door een ongebruikelijke coalitie bestaande uit een groot deel van de presidentiële factie in het parlement, Joelia Timosjenko's Batkivshchyna, en verschillende door oligarchen gecontroleerde MP-groepen.
Razumkov gebruikte zijn ontslag als basis voor een toekomstige politieke campagne, waarbij hij benadrukte dat hij trouw was gebleven aan de beloften van 2019 die kiezers hadden gelokt, terwijl Zelensky ze was vergeten. Dit gaf de opkomende politicus meteen de steun van 7 procent van de waarschijnlijke kiezers. En voor een Oekraïense kiezer was het hele Razumkov-drama een herinnering aan Zelensky's nu grondig begraven campagneplatform voor 2019 en zijn niet-specifieke veranderingsoriëntatie.
Zelensky's politieke imago bleef lang onverwoestbaar van buitenaf. Maar de twee bijna zelfmoordacties van het presidentiële team – de onhandige rechtvaardiging van de offshore-bedrijfsaandelen van de president die in de Pandora Papers worden onthuld en de afzetting van Razumkov – kwamen samen in een tijd van energie gerelateerde ontberingen voor Oekraïners en een nieuwe golf van COVID- 19. Samen hebben deze interne en externe factoren het proces van vernietiging van het imago van president Zelensky - en mogelijk van zijn populaire legitimiteit - op gang gebracht

Mykhailo Minakov

Senior adviseur; Hoofdredacteur, Focus Oekraïne Blog

"Just like all the others"