zondag 12 november 2017

Verantwoordelijkheid

Als deskundigen beweren dat iemand met TBS uitbehandeld is, moeten ook zij zich verantwoorden voor de rechter indien er sprake is van recidive. Ik weet zeker dat invoering van zo'n regelgeving tot verrassende effecten zal leiden. Ten eerste zullen delinquenten niet of pas naar zeer lange tijd van behandeling vrijkomen en veel behandelaars zullen zich niet meer inzetten voor een TBS'er. Het laatste omdat ze donders goed weten, dat 100% herstel onmogelijk is.
Ik pleit er ook voor specialisten en ambtenaren in een soortgelijke rechtspositie te plaatsen. Ze komen er na het maken van fouten veel te vaak erg gemakkelijk / ongestraft vanaf. Velen verschuilen zich achter hun organisatie of wordt het hand boven het hoofd gehouden door eigen instanties zoals een Tuchtraad of Klachtencommissie.
Naar aanleiding van berichten over  agressie in klinieken tegen hulpverleners hoorde ik een 'deskundige' vrouw zeggen, dat een TBS'er donders goed weet dat ie zijn hulpverlener geen geweld mag aandoen. Met mijn gezonde verstand zeg ik : "Sluit die deskundige mevrouw ook maar op, want die is ook helemaal de weg kwijt!"