dinsdag 7 november 2017

Over slim en dom

Vanwaar die ophef over bedrijven, instellingen en personen die die het voor elkaar hebben gekregen minder belasting te hoeven betalen? Ze krijgen daartoe de gelegenheid en... de betreffende overheden weten ervan. Zo niet, dan moet men de betrokken ambtenaren maar eens aanpakken. Ik ben in het verleden ook slim omgegaan met mijn belastingaangiftes. Zonder iets onwettigs te doen, hoor. Gebruikmaken van bepaalde mazen en creatieve oplossingen. Ik maakte vooraf een berekening als ik bijvoorbeeld aan een nieuwe leaseauto toe was. Ik zocht dan uit met welke cataloguswaarde ik een zo laag mogelijke fiscale bijtelling zou krijgen. Ik had ook collega's, die flink bijbetaalden om een grote dure wagen te kunnen rijden.


Vanmorgen zag ik een reclamespotje waarin een huilende tiener zich beklaagt over het feit dat haar naaktfoto's (naakt-selfie) op het internet terecht zijn gekomen. Ze keek met betraande ogen in de camera en deed haar beklag. Huilie huilie dus. Ze had beter voor een spiegel kunnen gaan staan. Ze heeft die foto's toch zeker zelf gemaakt of laten maken? En ze daarna naar iemand gestuurd en dus op het internet gezet? Laten we wel zijn : wie een via een smartphone of computer foto naar iemand stuurt, zet hem zelf ook op het internet. Tenminste, zo zie ik het.
Ik begrijp niet waarom je iemand naaktfoto's zou moeten sturen. Helemaal niet wanneer je zo'n iemand nooit in levende lijve hebt ontmoet. Een kwestie van opvoeding of een kronkel in het hoofd? Het klinkt vervelend, maar ik heb niet echt te doen met mensen die zich daarmee bezighouden en dan gaan klagen.
Het is een heel ander verhaal wanneer dat soort foto's stiekem gemaakt zijn. Zoals in pas- en kleedhokjes of door een insluiper toen je onder de douche stond. Of in bad zat, zoals ik toen.