vrijdag 24 november 2017

ARA San Juan

Hr.Ms. Tijgerhaai
De Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan is al dermate lang vermist, dat voor het ergste gevreesd wordt. Waarschijnlijk is de boot met man en muis vergaan. Ik hoop dat het niet zo is.
Ik heb veel gelezen over onderzeeboten. Ook de oorlogsverhalen op basis van logboeken. Daarin is diverse malen beschreven hoe men de vijand wist te misleiden tijdens een aanval van dieptebommen. Zo werden bijvoorbeeld kledingstukken, olie en andere zaken geloosd (vaak via de lanceerbuizen voor torpedo's), die naar de oppervlakte omhoog stegen. Ze moesten de indruk wekken, dat de boot door een dieptebom getroffen was. Op die manier wist menige boot te ontsnappen aan de vijand. Een boot in nood zou dezelfde strategie kunnen volgen, om de aandacht te trekken.
De boten waren ook voorzien van boeien die een noodsignaal uitzenden. Een boot in de problemen loste dan zo'n boei, zodat reddingsteams zijn locatie konden vinden.
We zijn zo'n 70 jaar verder met de techniek. Daarom vind ik het vreemd dat een vrij moderne boot 'zomaar' kan verdwijnen. Een ernstig incident in de boot zou een oorzaak kunnen zijn. Het gebeuren maakt mij des te nieuwsgieriger naar de werkelijke oorzaak. Ik hoop dat de bemanning het kan (na)vertellen.