zaterdag 18 november 2017

Siemens

In 1979 en 1980 heb ik voor Siemens gewerkt. In de vestiging in Voorburg. Ik maakte deel uit van de projectgroep die een conversie voor een klant van Siemens, Hoek Loos,  realiseerde. De conversie betrof de overgang van een Univac 9030 naar een Siemens 7.700 (BS2000). Ik heb gewerkt aan een deel van de gassenfacturering (gassenfacturatie mag ook). Ik herinner me nog heel goed, dat ondanks de monopoliepositie van Hoek Loos elke klant zijn eigen kortingen en afspraken had! Ik vond het zeer merkwaardig, om niet te zeggen onzakelijk. Gedurende mijn opdracht daar, heb ik kennis gemaakt met de typische Duitse terminologie in de automatisering. Van speichern tot Dateiverarbeitung. Haha!
De periode doet me ook herinneren aan de geboorte van onze tweede zoon. Toen de bevalling aanstaande was, vond mijn projectleider dat ik geen verlof mocht opnemen. Hij vond dat Sonja dat best alleen af kon. Ik nam dus maar gewoon een paar vrije dagen, conform mijn arbeidsvoorwaarden. Gedurende de rest van mijn loopbaan heb ik niet meer om verlof gevraagd. Ik lichte mijn leidinggevenden in over mijn komende afwezigheid.  Klaar. Later probeerde die projectleider mij weer een hak te zetten, vanwege mijn werktijden. Maar ook toen kwam hij op verlies te staan.
Terug naar het Siemens van nu. Afgelopen week hoorde ik dat Siemens wereldwijd zo'n 7.000 medewerkers gaat ontslaan, waarvan 600 in ons land en 3.000 in Duitsland. Ik schrik telkens weer van dat soort massa-ontslagen. Eerlijk gezegd, zouden die verboden moeten worden. Dergelijke aantallen rieken zwaar naar mismanagement en/of onverantwoord winstbejag. Siemens draait financieel niet bepaald slecht. Het bestuur en hoger management zullen wel weer eert flinke premies opstrijken, voordat ze het personeel een schop onder de kont geven. Toch vinden veel mensen dergelijke massa-ontslagen heel gewoon. Behorend tot ons economisch systeem. Zelf vind ik ze getuigen van een asociale mentaliteit van betreffende directies en/of bestuurders. Mensen zonder empathie en scrupules, zakkenvullers die enkel voor zichzelf bezig zijn. Ik heb ze diverse keren mogen ervaren. Brrr! Eng volk.