zaterdag 11 november 2017

Als een proefkonijn

jong geleerd met opa als proefkonijn
Afgelopen week heeft een stagiaire mijn haren geknipt. Uiteraard met mijn toestemming. Ze gaat volgende week een examen afleggen en wilde nog wat oefenen. En daar ben dan toe bereid. Ach, ze moet toch ook het vak leren? Ik heb wel vaker mijn medewerking als proefkonijn verleend, om leerlingen wat ervaring te laten opdoen. Ik heb me lek laten prikken door iemand, die voor het eerst bloed moest afnemen. Hij prikte twee keer mis en een keer dwars door mijn ader. Wat was die jongeman zenuwachtig. Haha! Toen was mijn andere arme arm aan de beurt. Daar ging het in een keer goed. Ik ben ook een keer door een aankomend doktersassistente geprikt tegen het een of ander. Misschien enge buren. Ik weet het niet meer. Van tevoren werd mij gevraagd of ik daar bezwaar tegen had. Nee dus. Dat prikje verliep probleemloos.
Zelf heb ik toch ook veel moeten leren en dingen voor het eerst moeten doen. Dus ik doe niet zo moeilijk wat dat betreft. Dus krijgen bijvoorbeeld lesauto's van mij veel ruimte en geduld.
Toen ik in de kappersstoel had plaatsgenomen, deed iemand opeens de verlichting uit. Het was buiten al donker en binnen toen dus ook. Ik vroeg hardop : "Ik dacht dat ik hier voor een knipbeurt kwam dames, maarre....??" Achterin de zaak hoorde ik iemand 'sorry!' zeggen en toen was er weer licht.
Ik merkte dat de aankomend kapster wat zenuwachtig was. Ze vroeg mij hoe ik mijn haar geknipt wilde hebben en noteerde mijn wensen. Ze stelde nog wat vragen en gaf daarna nog wat advies. Dat laatste omdat ik waarschijnlijk nogal onverschillig overkwam. Ze liet haar begeleider de aantekeningen zien en vertelde hoe ze mijn grijze stro zou gaan aanpakken. Haar begeleider vond het allemaal prima (logisch, want het was niet haar haar) en ik dus ook. Om de stagiaire wat gerust te stellen zei ik : "Als het verkeerd gaat, mag je me ook helemaal kaal scheren hoor." Ze moest lachen en zei toen dat het een hele geruststelling voor haar was. Tijdens het knippen hadden we een leuk gesprek. Onder meer over stagiaires, ongewenste intimiteiten op werk (bracht zij zelf in!) en... haar afkomst. Haar oma en opa kwamen namelijk uit het verre Indië.
Toen ze klaar was vroeg ze of ik tevreden was met het resultaat. Ik zei "Bijna." Ik wilde mijn bakkebaarden namelijk wat korter. Daarna kwam de begeleider weer even kijken. Zij had nog twee kleinigheden, die de stagiair daarna alsnog uitvoerde. We waren beiden zeer tevreden en ik wenste haar succes met het examen.