woensdag 22 november 2017

Een nationale of oranje vlag?

de bloedvlag van de O21
Wie van mening is dat we trots moeten zijn op ons eigen landje, loopt de kans als nationalist weggezet te worden. Nationalisme wordt vaak op één lijn gezet met ultra rechts of met de stroming in Duitsland ten tijde van Hitler. Wat mij betreft onzin. Maar toch. Ik vind het uitingen van machteloosheid.
Als ik met een oranje vlag op straat ga staan wapperen, dan denken de meeste voorbijgangers dat ik een fan ben van een bepaalde sport of sporter. Niets aan de hand. Zodra ik met onze nationale driekleur ga zwaaien, breekt de pleuris uit. Die driekleur mag ik ook niet als symbooltje op mijn jack of jas dragen. Foute boel! Neo-nazi, vreemdelingenhater, KKK, noem maar op. Die vlag mag ik alleen op officiële feestdagen laten wapperen. Daarbuiten is ie taboe.
Schamen we ons soms voor die vlag? Staat die vlag inderdaad ergens anders voor? Is het een soort bloedvlag? Nee, we zijn gewoon bang. Bang voor andere landgenoten of hen die beweren het te zijn. Voor die anderen, die aan onze nationale driekleur een negatieve lading hebben gegeven. Een lading van discriminatie, slavernij, haat en nijd. Het betreft weliswaar een kleine groep, maar om onduidelijke redenen houden we daar ook weer rekening mee.