dinsdag 14 november 2017

Nepnieuws van de overheid

Ongeloofwaardig om te horen : de overheid gaat nepnieuws, fake news, aanpakken. Hahaha! De dames en heren politici beginnen al voor de verkiezingen met het verspreiden van nepnieuws. Tot aan de minister president toe. Tijdens de regeerperiode regent het van nepnieuws om burgers een bepaalde richting op te sturen, gerust te stellen of juist op te jutten en/of af te leiden van belangrijkere kwesties. Politiek is op zich een bron van fake news en veel media rennen klakkeloos achter de politiek aan. Het zal mij niet verbazen indien zogenaamd Russisch nepnieuws hier wordt gemaakt.
Informatie / nieuws verzwijgen of halve waarheden vertellen valt bij mij ook onder nepnieuws.  Net als gefingeerde berichten. Vooral tijdens de grote toestroom van zogenaamde vluchtelingen heeft de overheid, nationaal en lokaal, zich flink bezig gehouden met het verspreiden van nepnieuws. Ook rond de ramp met MH17 heeft de overheid gezorgd voor veel nepnieuws. Al was het enkel door het verdoezelen van informatie.
Dankzij de techniek worden veel situaties digitaal vastgelegd. Ook dan blijkt weer, dat er erg veel gelogen wordt. Onder meer door de politie ten aanzien van haar optreden. Over de dreiging van Rusland wordt ook vaak nepnieuws verspreid. Bangmakerij om burgers op voorhand een vooroordeel aan te praten, mogelijk om een eventuele militaire aanval legitiem te doen lijken. Als een Rus een systeem hackt, spreekt men erover alsof elke Rus in opdracht van Poetin zou werken. Vergelijkbaar met de stelling als zouden al die Nederlandse pedo's in Azië door onze regering daar naartoe zijn gestuurd. Onzin dus.
Ik stel voor dat we eerst zelf het goede voorbeeld geven, alvorens over de grenzen te gaan kijken en met het overbekende vingertje te gaan wijzen.