dinsdag 21 november 2017

Amnesty en Rohingya

Ook Amnesty bazuint een halfbakken verhaal rond de Rohingya rond. Nepnieuws dus. Tot op heden heb ik in het reguliere nieuws weinig terug kunnen vinden over de feitelijke situatie en vooral de aanleidingen, die geleid hebben tot de verjaging van de Rohingya uit Myanmar.
De Rohingya gedragen zich al eeuwen als een aparte groep binnen het land. Vergelijk het maar als een wijk waar enkel mensen van een andere cultuur wonen en waar het stadsbestuur zelf weinig grip op heeft.
De Rohingya worden geleid door / staan onder invloed van een groepering, genaamd ARSA. De Arakan Rohingya Salvation Army. Geen soort Leger des Heils, maar een islamitische (ja, helaas weer) terreurgroep. De groep heeft de Rohingya in zijn greep en dwingt hen terreuraanvallen uit te oefenen op de boeddhistische bevolking. Het doel was/is een militair ingrijpen uit te lokken. Dat is hen uiteindelijk gelukt. De ARSA wordt financieel en militair gesteund door groeperingen als Al Qaida en de Taliban.
De officiële westerse en Arabische instanties hebben zich nooit kritisch geuit over de terreur van de Rohingya. Wat dat betreft komt dat wegkijken overeen met menig westers stadsbestuur waar minderheden in bepaalde wijken de dienst uitmaken. De regering van Myanmar heeft nu zelf maatregelen genomen, na de zoveelste terreuraanval.
Veel nieuws rond de Rohingya is voorzien van oud beeldmateriaal van andere rampen in Azië zoals overstromingen. Waarschijnlijk vanuit de optiek dat wij westerse mensen al die Aziaten toch op elkaar vinden lijken. Maar ja, ook met foto's kan je Google laten zoeken. Ook de kwesties rond Irak, Libië en Syrië zijn op dezelfde manier geregeld opgetuigd met oud beeldmateriaal.
Wat velen ook niet weten is dat sinds de jaren 40 (vorige eeuw) de Rohingya een ware jihad voeren tegen de boeddhistische overheden en bevolking. Het is daar al zeer lang sprake van een oorlogssituatie. Samengevat zou je kunnen zeggen, dat zowel de boeddhisten als Rohingya al decennia lang het slachtoffer zijn van jihadisten. Het gevolg? Als je herhaaldelijk gestoken bent door wespen, pak je het hele nest aan.
In het nieuws wordt ook op subtiele wijze de Rohingya in bescherming genomen. Zo verhaalt de NOS in een bericht over de slechte situatie rond Rohingya over een aanval op een politiebureau van moslims. Dat woord moslims suggereert alsof er een derde partij betrokken zou zijn, die het geweld voor haar rekening neemt en de Rohingya de dupe zijn. Maar er is geen derde partij, de genoemde moslims zijn Rohingya.
En wat de verkrachtingen en andere misdaden betreft : dat is veelal nepnieuws van Al Jazeera. Intussen bombardeert Al Jazeera-land Saoedi Arabië veel onschuldigen, waaronder veel vrouwen en kinderen, in Jemen met (indirecte) hulp van westerse landen. Wat een wereld.