donderdag 9 november 2017

Kroepoek belanda


Trots vertelt een Zeeuw over zijn zelf geproduceerde 'kroepoek' die net zo goed als, zo niet beter dan die uit Azië zou zijn.  En dat met Nederlandse ingrediënten. Ja, ja. Kijk, na zo'n uitspraak begin ik al te glimlachen van ongeloof. Ik bedoel, hij heeft het toch over kroepoek en niet over Zeeuwse snacks. Zijn uitspraak deed me denken aan de minister die vond dat alle Chinese koks vervangen moesten worden door Nederlandse. "Want die kunnen ook best Chinees koken", aldus de onwetende minister in kwestie. Ik zag die arme Chinese restaurants al een voor een failliet gaan. Gelukkig werd er stevig geklaagd over de rijst met suiker en krenten en de groentesoep die moest doorgaan voor tjap tjoy. En dus kwamen de echte Chinese koks weer terug. Hoera! De Chinese eigenaren van de failliet gegane restaurants zijn natuurlijk schadeloos gesteld vanwege die enorme ambtelijke denkfout. Niet dus.
Nu dus Zeeuwse kroepoek, bereid met echte Hollandse garnalen en overige ingrediënten, aldus de zegsman die ook nog beweerde dat de smaak die van de Chinese variant overtrof. Het kan zijn dat de Zeeuw familie is van die minister, hoor. Maar goed, men liet een aantal mensen (ik zag alleen Nederlanders) het product proeven en de smaak vergelijken met de Chinese kroepoek. Wat denk je? Juist, die testers vonden de Chinese toch lekkerder! Oeps! Weer mis. Die Zeeuw mag blij zijn dat ie geen Indo's aan de proeftafel heeft laten aanschuiven. Dan was zijn borrel-kroepoek helemaal de grond in geboord. Kroepoek hoort immers bij een rijsttafel. Dat andere fabrieksspul als snack voor bij de borrel is wat mij betreft geen kroepoek, maar een snack. In de meeste gevallen is de garnaal voorbij komen zwemmen en heeft men er maar kunstmatig een smaakje aangegeven.
Doe mij maar de echte Indonesische kroepoek oedang. Met een mooi rossig kleurtje. Tijdens het bakken in de olie wordt de kroepoek uiteen getrokken tot een lange vorm. En dan de smaak; mmmm! Da's geen fabriekssnack, maar...... kroepoek. En kroepoek is iets heel anders dan de Zeeuwse fabriekssnack.