dinsdag 14 november 2017

Mamma's muziek

Mijn lieve moeder hield vooral van klassieke muziek. En opera's. Soms word ik eraan herinnerd, als ik bij toeval een stukje van haar favoriete muziek hoor. Ze was weg van o.a. Rudolph Schock. Een wat vreemde gewaarwording voor mij als kind, want in die tijd (jaren 50) was alles wat Duits was verkeerd. Hoewel ik zelf nooit klassieke muziek gekocht heb, heb ik dat genre wel leren waarderen dankzij mijn moeder. Van de muziek die zij mooi vond, ging een bepaalde rust uit.
Begin jaren 60 was er een doktersserie op de (zwart-wit) televisie, met Bram van der Vlugt in de hoofdrol. Hij reed in een koets door het beeld. De intro ging ook gepaard met een stukje klassieke muziek. Een vrolijk deuntje dat ik nog wel kan fluiten, maar waarvan ik de naam noch componist weet.
Mijn moeder hield ook van de toen moderne muziek. Ze keek naar de Perry Como show, was enthousiast over Frank Sinatra, Doris Day en (dronkaard) Dean Martin. Rudolph Valentino, Grace Kelly, Rock Hudson, Humphrey Bogart, Gene Kelly, Burt Lancaster, Bob Hope, Fred Astaire (met Ginger Rogers)  enz. waren in die tijd de mannelijke filmsterren. Het zullen er best veel meer zijn, maar dit zijn namen die mij nog te binnen schieten. Ze luisterde ook wel naar muziek van de jongeren in die tijd. Elvis, Cliff Richard, The Everly Bros, Platters enz. bevielen haar ook. Voor mijn lieve mamma :