dinsdag 7 november 2017

Toch maar anders

lastig plekkie
Ik heb weer een besluit genomen. Dit keer over de elektrische installatie van de camper. Die was bij aanschaf onder een van de zitbanken gemonteerd. Daar kwam de hoofdkabel van de paalstroom binnen en is de verdere verdeling gemaakt. Het was daar na de aankoop van de bus wel een spaghetti-bende aan bedrading. Daar heb ik Ordnung in aangebracht, maar het hele zaakje daar wel laten zitten.
De praktijk heeft inmiddels geleerd, dat het tussentijds bij die installatie komen erg lastig is. Met name wanneer het bed opgemaakt is. Het geregeld controleren is dan ook lastig, ondanks de aanwezigheid van een inspectieluik. Om bij de aansluitingen te kunnen komen, moet deze oude man plat op de grond gaan liggen. Op zich geen enkel probleem. Maar dat overeind komen......! Man, man, man, wat word ik oud. Haha! Ik hoop het. Zolang ik maar niet naar een verzorgingstehuis hoef, want daar moet ik straks betalen als ik op de grond lig. Maar ja, de VVD heeft ons al 8 jaar lang laten vallen en ziet nu ook daarin geld. Nee, dan liever Jezus die zei "Sta op en wandel!" Klaar. Geheel gratis en niet voor niets.
In overleg met mijn lieve reisgenote heb ik besloten de elektriciteitscentrale te verplaatsen. Ik ga de hele mikmak in een van de bovenkastjes monteren in een brandvrij, afsluitbaar kastje. Dat bevindt zich dan mooi op werkhoogte en is met en zonder opgemaakt bed gemakkelijk bereikbaar. Ik mag dan op beide benen blijven staan.
In de camper bevindt zich een aantal 230 volt wandcontactdozen (spatwaterdicht) en twee lampen en een koelkast die gebruikmaken van dat voltage. De rest (drie spotjes en een kraantje op het aanrecht) draait op 12 volt, dat via een 230 - 12V trafo geproduceerd wordt. Dat 12 Volt spul trekt maximaal 55 Watt.
De kabel die van de doos aan de buitenkant naar binnenkomt, moet ik gaan verleggen. Ook de verdere verdeling moet wat aangepast worden. Een leuke klus voor de koudere periode.