vrijdag 24 november 2017

Lelystad, ongekend saai

Na zeer lange tijd kwamen we onverhoopt in Lelystad terecht. Wat ons direct in het centrum opviel was de leegstand. Die stijgt evenredig met de hoeveelheid zwerfvuil aldaar, terwijl Rutte beweert dat het goed gaat met de economie. Werkelijkheid versus theorie of wishful thinking.
Wat dat laatste betreft kom ik bij Lelystad Airport terecht. Daar is veel gedoe over. Schiphol heeft altijd haar zin gekregen als het over uitbreiding gaat. Logisch, want de luchthaven is in handen van een aantal overheden. En je weet, als die wat in hun kop hebben zitten, gaat het gebeuren. Desnoods door te manipuleren met rapporten en dergelijke. Dus maak je niet druk, de procedure rammelt aan veel kanten, maar de overheden zetten gewoon door. Weer zo'n voorbeeld van een totalitaire houding met lak aan de democratie.
In de wijk Warande is het ook onrustig. Ik herinner me nog de aankondiging van de wijk. Die werd groots aan de Buizerdweg gelanceerd. De Warande als een stukje Nederlands Indië / Indonesië, compleet met typische huisjes, warungs en palmbomen. Ja wethouder Fackeldey wist hel allemaal erg mooi te brengen. Zo mooi, dat kennissen van ons met een Aziatische achtergrond hun huis in Haven verkochten om daar te gaan wonen.
Maar al snel veranderden zijn plannen. Dankzij de crisis kon Fackeldey een heel andere draai geven aan het lok-thema. En dus wordt de Warande een gewone wijk in Lelystad, waarin van een tropische uitstraling helemaal geen sprake meer is. Oké, ik dacht daar een keer een albino aap aan een dakgoot te zien hangen. Maar toen ik dichterbij kwam bleek het een schilder te zijn. Ik heb die wijk geregeld bezocht tijdens de eerste bouwfase en kreeg telkens medelijden met de bewoners.
De stad denkt dat het vliegveld straks veel bezoekers zal opleveren en dat de middenstand er beter van zal worden. Allemaal onzin. Wie wil er nou lege winkelpanden zien en een centrum waar zwerfvuil de straten vult? Geen aantrekkelijk centrum betekent dus ook geen bezoekers. Of zelfs minder bezoekers. Wederom wishful thinking van Fackeldey en de zijnen.