vrijdag 14 juni 2019

Wie z'n geschiedenis niet kent

heeft geen toekomst. Er zijn opvallend veel mensen die de geschiedenis van hun eigen kikkerlandje niet of onvoldoende kennen. Zo weten velen niet eens wie of wat Indo's zijn. Ik hoorde zelfs een keer een D66 politicus spreken over Indonesiërs! Erg hoor. Maar ja, weten die lui veel? Nee. Ruud Lubbers had het een keer over de Israëlieten, toen hij over de inwoners van Israël sprak. Dat hield ik maar op een verspreking vanwege zijn CDA achtergrond.
Na de 2e wereldoorlog waren veel politici erg ongerust over de komst van Nederlanders uit het verre Indië. In die kolonie was een strijd gaande voor onafhankelijkheid en keerde men zich tegen alles wat Europees (=Nederlands) was. Het werd een afschuwelijke periode, maar die zwarte bladzijden ontbreken ook in onze geschiedenisboeken. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de Bersiap, zoals die periode ook genoemd wordt. Maar ook dat onderzoek vindt met een Hollandse bril op plaats. De toenmalige regering zag het niet zitten om zoveel bruine mensen hier binnen te laten. Dat zou volgens de overheid ernstige problemen gaan opleveren. Niet dus. De Indo's hebben zich volledig aangepast en de Nederlanders eten veel vaker rijst. Haha! Ook al prakken ze een bord met nasi rames door elkaar alsof het stamppot is.
Veel buitenlanders vinden het vreemd, dat de Aziatische keuken hier populair is. Die weten natuurlijk helemaal niets over de geschiedenis van Nederland.