zaterdag 1 juni 2019

Met een stukje cv buis

De drager met verticaal hangend een stuk van de balein.

Toen Sonja vanmiddag na zeer lange tijd weer onze enorme tuinparasol opendraaide, brak een van de baleinen (ook wel ribben genoemd) af. Ze is niet alleen een prachtmens, maar ook een krachtmens! De breuk zat precies op de plaats waar de balein samenkomt met een spanner. Die twee scharnieren over elkaar heen middels een bout die door beide delen gaat. De balein en de spanner zijn gemaakt van zeer dun metaal en zijn ovaal van vorm.
In het schuurtje zag ik enkel een stuk cv buis van 12 mm rond liggen. Maar ja, met een paar klappen op die buis is ie ook ovaal. Haha!
inwendig koppelstuk
Ik heb van die buis een stuk afgedraaid met een pijpsnijder. Daarna heb ik dat stuk grotendeels platgeslagen. Grotendeel, want ik wilde graag dat ie net in de balein zou passen. Wat denk je? De ovaal geslagen pijp paste keurig in de gebroken balein. Ik wilde die ovale cv buis als een soort intern koppelstuk gaan gebruiken. De buis stak ik voor de helft in het ene deel en schoof daarna het andere deel van de balein er overheen. Hoera! Hierna heb ik het centrale gat geboord, op de plaats waar het vorige ook zat. Daar heb ik voorlopig een nieuwe bout doorheen gestoken, die ik eerst op de juiste lengte afgekort heb. Vervolgens heb ik de beide baleinhelften extra geborgd met twee parkerschroeven aan elke kant.
weer gemonteerd
Toen heb ik het geheel weer gemonteerd zoals het ooit zat. Daarvoor moest de parasol wel weer eerst ingeklapt worden. Een klusje op zich net als het openklappen. Die rechthoekige parasol dekt namelijk bijna ons hele tuintje af. Zo groot is ie. Ik bedoel, zo klein is ons tuintje. En ja, de reparatie heeft geholpen. Hij doet ut weer! Laat de zon maar weer komen, maar niet zo heet a.u.b.