dinsdag 25 juni 2019

Excuses voor slavernij?

De gemeente Amsterdam overweegt haar excuses te maken vanwege onze betrokkenheid bij de slavernij. Ik vind het nogal ver gezocht. Daar tegenover staat de uitspraak, dat kinderen van IS strijders niet verantwoordelijk gehouden mogen worden voor de daden van hun ouders. Zeer verre nazaten van slavendrijvers dus wel? Dichterbij lijkt me het optreden van de militairen tijdens de Bersiap (een smerige oorlog in het voormalig Indië, die men hier liever politionele acties noemt), waar tot op heden weinig over te horen valt.
Aan wie gaat men eigenlijk de excuses aanbieden? Aan de nakomelingen van slaven? En wie zijn dat dan? Dat wordt flink graven. Wie weet is zo'n slaaf door zijn eigen familie verkocht of geruild. Veel Afrikanen handelden namelijk ook in slaven. En hoe zit het met de blanke slaven en slavinnen?
Nog even en Amsterdam gaat namens de mannen hun excuses aanbieden omdat hun verre voorouders als holbewoners nogal vrouwonvriendelijk bezig geweest zijn. Gaan we de Spanjolen vanwege hun zilvervloot en Armada ook onze excuses aanbieden? Het lijkt mij beter alle oude onverkwikkelijke zaken (zeg maar van voor 1900) meer in de tijd te zien. Toen vielen veel activiteiten en gewoontes binnen de toen geldende normen.