woensdag 12 juni 2019

Profileren

Zouden al die mensen die zich zo negatief uitlaten over de westerse christelijke cultuur op christelijke feestdagen gewoon gaan werken? Het zal wel net zo zijn als met de Jehova's, die ik in mijn leven ontmoet heb. Die vierden hun verjaardagen niet, maar aten op verjaardagen van collega's wel het hen aangeboden gebakje op. En.... ze droegen niets bij voor een presentje.
Over profileren door de politie is ook al veel gezegd en geschreven. Er zijn allerlei grappen, die daarop gebaseerd zijn. Zoals de vraag : Hoe noem je een Marokkaan op een nieuwe fiets? Antwoord : een dief. Let wel : een grap. Profileren wordt door zwartkijkers, ik bedoel dus negatievelingen, vertaald als : een getint persoon kan per definitie geen nieuwe en/of dure auto onder zijn kont hebben. Tenzij de auto gestolen is. Dus controleren die hap! Een blanke in de nieuwe en/of dure auto kan dus wel. Zo'n verklaring voor profileren komt voor de eerlijke, werkende getinte mensen erg vervelend over.
Zelf heb ik, vaak rijdend in een nieuwe leaseauto, daar geen last van gehad. Een keer ben ik wel aangesproken door een agent, die dacht dat ik een buitenlander was : 'meneer, het is in dit land...'. En een winkelier in Leiden, die mij direct in steenkolen Engels aansprak.
Zou men t.b.v. het profileren als uitgangspunt de cijfers rond criminaliteit nemen, dan is op afgaan op huidskleur of culturele achtergrond wel verklaarbaar en wat mij betreft logisch. En dat is vaak het uitgangspunt van al die preventieve controles. Wat wel als correct profileren gezien wordt, is het staande houden en controleren van bestelbusjes midden in de nacht. Ongeacht hoe de bestuurder eruit ziet, al zal zijn gelaatskleur in het donker niet wit uitstralen. De meeste busjes worden gereden door zelfstandigen. Zij staan vroeg op en hebben hun nachtrust hard nodig. Wat er 's nachts in busjes rondrijdt is vaak ander volk. Zegt men. Overigens doe ik zelf ook dagelijks aan profileren. Dat gaat geheel vanzelf.