zaterdag 8 juni 2019

Getraumatiseerde veteranen

Er kwam een oproep voorbij van onze Koninklijke Landmacht. In de oproep werd verwezen naar het 'interessante tv programma Beau en de veteranen'. Wat een hypocriete oproep, zeg. De KL kan beter eens de mouwen uit de bruine armen steken en zelf eens serieus aan de slag gaan met hun gewezen werknemers. Het is zo, dat je wel vrijwillig voor ons land met een ouderwetse uitrusting mag gaan vechten en zelfs sneuvelen of gewond raken. Maar je moet niet om (na)zorg gaan vragen, want dan geeft Defensie niet thuis. Of is het ministerie soms de grote sponsor van het tv programma?
Ik heb in de tijd dat we nog in Lelystad Haven woonden, met zo'n veteraan gesproken. Hij was nog erg jong (eind twintig) en was in Afghanistan geweest. Aan die missie heeft ie een trauma overgehouden. Ook hij werd door Defensie in de steek gelaten. Het tv programma geeft via deze veteranen nog eens duidelijk aan hoe men nog steeds militairen op een halfbakken manier naar een front stuurt. En hoe afwezig Defensie is, als er hulp nodig is. En dat de zogenaamde opbouwmissie weinig tot niets met opbouw te maken heeft gehad.
Defensie komt nog steeds met dezelfde rotsmoezen, die ze al decennia lang hanteert, om veteranen niet te hoeven helpen. Zelfs sinds vrouwen als minister van Defensie optreden. Defensie moet zich doodschamen.