maandag 17 juni 2019

Fenna's winterjas

Fenna is in de rui. Dat betekent dagelijks stofzuigen en een keer in de week á 10 dagen even haar vacht kammen of borstelen. Zodra Fenna mij met de kam in mijn hand ziet, wordt ze enthousiast. Het gefriemel aan haar lijf vindt ze heerlijk. Ze gaat er lekker voor liggen of staan. Net hoe ik haar wil hebben. Tijdens zo'n verzorgingsbeurt haal ik per haal een flinke dot haren weg. Voornamelijk ondervacht. Al kammend voel ik de vacht dunner worden. Ik werk in patronen, zodat ik geen plekken oversla. Ik heb dat klusje een keer tijdens een vakantie op een boerderij in Duitsland gedaan bij een collie. De hond had erg veel ondervacht (ik kon hele dotten zien), maar de eigenares durfde de hond niet te borstelen. "Omdat ze dan bijt", zei ze. Haha! Ik zei toen : "Hier komen jij, teef!" Tegen de hond dus. Gedwee kwam het beest naar me toe. Terwijl ik de borstel door haar vacht haalde fluisterde ik in het oor van de weerbarstige teef : "Haal het niet in je kop mij te bijten, want dan ben je de klos!" De boerin stond verbaasd toe te kijken, terwijl ik haar hond ontdeed van de dotten ondervacht. Zo gaat dat. Je moet wel laten zien wie de baas is.
Gedurende het kammen controleer ik Fenna gelijk op de aanwezigheid van vlooien en/of teken. Gelukkig heeft ze daar nauwelijks last van. Blijkbaar is Fenna geen lekker dier voor die kleine bloedzuigers. Sonja behandelt Fenna en kater Tom preventief tegen vlooien e.d. Dat hebben we met al onze honden en katten gedaan. Als we met vakantie gaan, spuiten we ook preventief de vloerkleden in. Tot op heden met succes. Een tijdje geleden had Fenna opeens last van relatief veel vlooien. Na allerlei middeltjes geprobeerd te hebben, heb ik haar toen gewassen met een antivlooienshampoo. Dat
heeft geleid tot een goed resultaat. Ik heb haar vacht toen 2x met die shampoo gedaan in één wasbeurt. De tweede keer heb ik de shampoo zo'n 5 minuten laten inwerken. Daarna afgespoeld en uiteraard gedroogd met een handdoek. Ter afsluiting heb ik de föhn op haar vacht gezet, want het was toen nog koud buiten.
De uitgekamde haren heb ik dit keer gewoon weggegooid in de kliko. Vaak doe ik de haren in een korf en hang die dan in de boom. Voor de vogels. Dit keer niet, want de boom is gesnoeid.
Voordat we met vakantie gaan, moet Fenna nog even naar de Dierenarts voor een controle en eventuele preventieve gezondheidsmaatregelen.