vrijdag 14 juni 2019

Op goede voet -2-


Gisteren heb ik de voorbereidingen getroffen om de nieuwe voet van de tafel in de kampeerbus stevig op de vloer te bevestigen. Op de metalen vloer ligt een multiplex plaat van 18 mm dik. Daar bovenop ligt vloerbedekking (noppenzeil) en daarop ligt laminaat. Het laminaat ligt enkel tussen beide zitbanken in.
In de nieuwe voet zijn de bevestigingsgaten in hetzelfde patroon overgenomen van de oude. Dus ik
de tang
kon me richten op de oude schroefgaten. Vanwege de dikte van de kop van de blindklinktang moest ik in de vloerplaat ruimte maken rond het te boren gat. Ik heb daarvoor een 22 mm speedboor gebruikt. Toen die gaten klaar waren, heb ik in de metalen vloer 9 mm gaten geboord. Daarna heb ik op de tang een 8 mm klinkmoer gedraaid en heb hem door de metalen vloer gedrukt en vervolgens vastgeklonken. Met die lange handvatten werkte het best prettig. Daarna de tang van de aldus geklonken moer losgedraaid. Klaar. En dat dus nog drie keer. De oude voet was met 6 schroeven op de houten multiplex vloer vastgezet. Voor de nieuwe benut ik maar 4 ogen in de voet. Op die vier bevestigingspunten heb ik dus een moer in de vloer geklonken. In de geboorde gaten in de houten vloer steek ik stukken cv buis van 22 mm, die net onder het vloeroppervlak uitkomen (plm. 16-17 mm). Voor de netheid, zeg
Moeren, links geklonken, rechts ongebruikt
maar. Daarna heb ik de aanwezige schroefgaten in het laminaat opgeboord tot 9 mm, vanwege de M8 bouten die daar doorheen straks gaan. En toen? Toen ging het verkeerd! Toen ik het laminaat weer ging terugleggen, klopte de positie van de 9 mm gaten niet! Huh??! Ik heb van alles geprobeerd, linksom, rechtsom, zelfs onderste boven (je weet maar nooit met zo'n vergeetachtige grijze kop), maar die strook kwam nimmer passend boven de vier gaten. Grrr. Gelukkig heb ik een heel pak gekregen van dat laminaat. Dus het is geen ramp. Ik zal een nieuwe strook laminaat moeten pakken en daarin de gaten op de juiste plek zien te boren. Dat wordt dus passen en meten en goed boren.