dinsdag 11 juni 2019

Regenwater


Oké, links en rechts hoor ik al weer mensen klagen over de nattigheid. Maar ja, Nederland = Klaagland. Als er niets te klagen viel, zou men zich daarover nog gaan klagen.
Gisteravond viel er zoveel regen, dat ons erfje het hemelwater niet meer kon afvoeren. Dus stroomde er wat onder de overkapping. Geen probleem, want daar ligt enkel kunstgrastapijt, dat nooit gemaaid hoeft te worden. De regenton is vol en de reserve bak en beide gieters ook. Dus we hebben weer volop regenwater.
toen tot 2005
Ik herinner me nog dat ik voor het huisje in het bos in Beekbergen ook een groot regenwaterreservoir had geïnstalleerd. In die enorme gekooide IBC tank ging 1.000 liter! Vanwege het enorme gewicht heb ik een speciale constructie gemaakt, waarop de IBC kwam te staan. Het opgevangen water werd gebruikt voor alles, waar we niet per se drinkwater voor nodig hadden. Zoals voor het doorspoelen van het toilet, de planten en struiken, spelen met water (de kids), de ruiten van de auto, de buitenkant van het huisje en het terras reinigen (zonder zeep o.i.d.) en het uitspoelen van vies geworden kleding. De tank werd sneller (aan)gevuld met regenwater dan het verbruik ervan. Dus had ik een overloop gemaakt. In eerste instantie had ik de overloop verkeerd aangelegd. Het water liep in de bezinkput van het toilet. Die stroomde dus over. Die put bestond uit twee enorme betonnen rioolbuizen, waarvan de een overliep in de ander. Ze zijn daar ergens in de jaren 50 ingegraven en zijn slechts een keer vol gelopen, toen ik de afvoer van het regenwater had verlegd.
nu
Van dat eens leuke huisje is bijna niets meer over. Zonde! Vooral omdat na de verkoop van de grond het huisje niet meer gebruikt mocht worden. Met de grond wordt al meer dan 10 jaar verder niets gedaan.