zaterdag 1 juni 2019

Canon van Nederland aanpassen?

Het heeft lang geduurd, maar het narcistisch opgesteld Canon van Nederland gaat misschien wat aangepast worden. De Canon van Nederland geeft op nogal positieve wijze (kijk ons landje eens!) een beeld van 's lands geschiedenis via de belangrijkste 50 gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. De Canon is in opdracht van de Nederlandse Staat opgesteld ten behoeve van het geschiedenisonderwijs. Men is van plan de Canon aanpassen door ook de 'schaduwzijden' van 's lands geschiedenis te vermelden. Daartoe heeft de minister een onderzoek gelast.
Leeuwen hebben we hier niet, wel varkens
Ik was nog een tiener (12 -14 jaar) toen ik op Curaçao merkte hoe eenzijdig de inhoud van het vak Geschiedenis daar op school was. Tot mijn verbazing stond een Antilliaans klasgenootje te vertellen, dat de Batavieren zijn voorouders waren! Ik hoopte iets nieuws te horen. Iets over de Antilliaanse geschiedenis. Nee dus. Ik moest nog twee jaar wachten. Toen kreeg ik in klas 8 van het Marnix College pas te horen over de Zuid Amerikaanse geschiedenis. Hoe anders was die. Inclusief een heel andere kijk op de Hollandse kooplieden en de West Indische Compagnie. Het heeft mijn ogen geopend. Weer terug in Nederland hoorde of las ik daar niets meer over. Net zoals over de situatie in Nederlands Indië ten tijde en na de 2e wereldoorlog. Nee, de Nederlandse Leeuw bestaat niet voor mij.
Ik weet zeker dat een meer uitgebreide en vooral genuanceerde geschiedenis een positieve invloed zal hebben op vooral hen met een andere culturele achtergrond. Zoals Indo's, Antillianen, Surinamers enz.