donderdag 20 juni 2019

Bergen onfatsoen

De VVD wil dat witwassen en frauderen strenger gestraft worden. De partij wil ook dat het ontsnappen uit gevangenissen gestraft gaat worden. Het klinkt allemaal nogal ongeloofwaardig, zo niet hypocriet van die politieke partij. Net als de oproep die Mark Rutte deed, waarin hij Nederlanders om meer fatsoen vraagt. De VVD kent veel leden, die zich schuldig maken aan allerlei onverkwikkelijke zaken. Goed voorbeeld doet volgen.
Gisteravond keek ik vol afgrijzen naar een tv uitzending genaamd Opstandelingen. Het programma ging over de misstanden in de gemeente Bergen met aan het roer mevrouw Hafkamp (had ook onder haar naam zo in de GTST soap kunnen meedoen). Afgaande op de mimiek, haar lichaamstaal en soms ook haar antwoorden, kwam de burgemeester mij als een soort dictator over. Er kwam een ris aan maffiapraktijken voorbij. Jammer dat presentatrice Sophie niet zo scherp was. De burgemeester (GroenLinks) verwees een paar keer naar de rechter, maar zelf negeert ze vonnissen.
Er schijnt een ontslagen wethouder op een recreatiepark te wonen, nadat ie in het geniep een hotel gerund had. Wonen op een recreatiepark, mag dat? Het programma liet veel voorbeelden voorbijkomen, waarin sprake is van veelvuldig ambtelijke willekeur en machtsmisbruik. Ter afsluiting van het onthutsende programma, lieten de 'opstandelingen' zien hoe in Bergen gemeentelijk vastgoed en grond voor ongekend lage prijzen (soms maar een tiende van de waarde) onderhands (vriendjes?) verkocht wordt. Weer een wethouder weg? De handelwijze van de gemeente valt wat mij betreft niet eens onder onbehoorlijk bestuur. Ik noem hem crimineel.
Ik vroeg me direct af, of het een goede zaak zal zijn om zo'n controlegroep in elke gemeente te installeren. Er wordt zoveel en zo vaak gesjoemeld met onze belastinggelden om over ambtelijke willekeur maar te zwijgen. Bergen is slechts één gemeente waar het zo eraan toe gaat.