zaterdag 22 juni 2019

Een daktent

Tegen mijn verwachting in hebben de Oranje Leeuwinnen van Canada gewonnen. Ze maakten een goede start met veel kansen en net te weinig geluk. Daarna viel het elftal wat terug, zodat Canada wat vaker aan de bal was. Maar uiteindelijk won Oranje met 2-1.
Gisteren zag ik voor het eerst een bus met een daktent. Natuurlijk heb ik de constructie aan een nader onderzoek onderworpen. De tent stond al uitgeklapt klaar voor gebruik. Het geheel bestaat uit twee vloerdelen waarop de tent gemonteerd is. De beide delen zijn aan elkaar bevestigd met scharnieren. Op elkaar geklapt past het op het dak van de bus. Door de boel open te klappen, ontstaat een tent. Een in hoogte verstelbare ladder zorgt niet alleen voor de toegang, maar ook voor extra steun van het open geklapte deel. Op zich een leuk gezicht. Het geheel kwam mij solide over. Ik vroeg me wel af hoe het met de belasting van het dak zit.
Uit eigen ervaring weet ik dat ie bij personenwagens rond de 75 kg ligt. Bij bussen zal ie ongetwijfeld hoger zijn.
Zoals gezegd vond ik zo'n daktent een interessant ding. Totdat ik zag wat het weer opruimen van zo'n ding inhoudt. Deze tent was weliswaar opklapbaar, maar daarna moet je het tentdoek met de hand in orde maken, zodat er geen delen uitsteken. Dus je moet daarvoor erbij kunnen komen. In mijn geval, ik ben niet zo lang, zou ik een aparte ladder moeten meenemen voor dat klusje. Nee, al met al vind ik deze tent niet zo handig. Het inklappen zou in één keer de tent op een goede manier moeten opruimen. Zonder al dat gedoe om het tentdoek op de juiste plek te krijgen.