dinsdag 13 december 2016

Wel of geen kinderbijbel?

Afgelopen week kreeg ik het verzoek een bijdrage te doen voor het distribueren van kinderbijbels. Ik voelde me voor een dilemma geplaatst. Om een aantal redenen. Bepaalde inhoud van de bijbel wordt te vaak misbruikt. Er zijn 'gelovigen'die enkel de passages eruit halen die hen uitkomen. Het geloof heeft zodoende erg veel ellende gebracht. En nog steeds.
In een begeleidend schrijven wordt mij verteld over een jongen in Egypte, die zo'n bijbel zou kunnen krijgen. Egypte? Is dat niet het land waar christenen vervolgd worden? Vorige week was er nog een bomaanslag in Caïro bij een kathedraal.
Als ik die jongen zo'n kinderbijbel zou geven, geef ik islamieten andersdenkenden dan geen vrijbrief om hem te vervolgen? Alsof ik iemand -in WO2 situatie-  een Davidsster opplak. Het geven / hebben van een bijbel kan ook polariserend werken. Met name in islamitische en streng communistische landen.
Aan de andere kant heb ik zelf veel positieve dingen uit de Bijbel meegekregen en heb ik zelf mogen bepalen wat ik wel en niet overneem uit dat geschiedenisboek. Zal ik dat laatste toch maar de doorslag laten geven in de hoop dat die jongen er verstandig mee om zal gaan? Maar ach, zelfs als zou hij dat doen, dan is het nog steeds de vraag wat die anderen gaan doen.