donderdag 8 december 2016

Een slepende rem

Toen ik laatst de achterremmen gecontroleerd en gereinigd had, heb ik er een opnieuw moeten afstellen. Als ik de camper na geremd te hebben liet uitrollen, hoorden we een slepend geluid. Het geluid kwam van rechtsachter.
Tijdens het demonteren van de trommel sloeg deze vast. Het was een heel gedoe de trommel van de naaf te krijgen. Hij draaide ook niet soepel rond. Na veel wrikken kreeg ik hem eraf. Gevolg was wel dat de remschoenen niet meer precies op de remcilinder zaten (rode pijl boven). Die heb ik er alsnog weer goed opgezet. Na het schoonmaken heb ik de trommel er weer voorzichtig op willen schuiven. Maar dat lukte (natuurlijk) niet. Dankzij mijn schoonmaakwerk kon ik zien waar de trommel vastliep. Het bleek dat de beide remschoenen net iets te wijd uiteen stonden. Gelukkig is ook dat eenvoudig af te stellen. Een kwestie van een speciaal geborgde moer (rode peil onder) een ietsepietsie aandraaien. De schoenen worden zo iets naar elkaar toe getrokken. Toen ik dat gedaan had, schoof de trommel zonder vastlopen keurig over de remschoenen heen. Een slinger aan de trommel leerde dat hij niet meer aanliep. Daarna kon ik het wiel weer monteren.
Op weg naar huis heb ik een paar keer geremd en de wagen laten doorrollen. Het slepende geluid was weg. De handrem doet het ook goed. Een volgende keer ga ik de remschijven bekijken. Misschien gelijk ook maar vervangen; schijven en remblokken. Kan ik ook gelijk nieuwe remschoenen bestellen. De vorige eigenaar heeft met de wagen veel korte ritten gemaakt en heel vaak de remmen gebruikt.