woensdag 7 december 2016

Over krikken

Citaat Willem: De originele schaarkrik kreeg de wagen met gemak omhoog. Als zekerheid heb ik de hydraulische potkrik onder de achteras geplaatst. Want daar heb ik die potkrikken o.a. voor gekocht.
+++ Gelukkig heb je toen de schaarkrik wel laten staan Willem; toch? (Willem : Jazeker!)
Alleen een potkrik onder de auto, als je er onder wil gaan werken, is inderdaad niet voldoende. Een tijdje geleden stond onze caravan op een kampeerplek met een behoorlijk scheef aflopende ondergrond en om de caravan in de breedte waterpas te zetten werd alleen een hydraulische krik geplaatst. Na een tijdje lag er een plasje olie naast en dat was natuurlijk 'foute boel'. Het ontlastventiel was wel goed ingedraaid maar inwendig was een rubberring gaan lekken en de olie in de krik was er door het caravan-gewicht uitgeperst. Daardoor rustte de behoorlijk zware caravan volledig op de twee steunpoten maar daarvoor zijn deze echt niet bedoeld, hoewel sommige mensen ze wel als zodanig gebruiken; waarschijnlijk uit onwetendheid! Jammer.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een hydraulische krik, voor het snel opkrikken van een auto of caravan, in combinatie met een dik houtblok en een stapel dunne pasplankjes voor het waterpassen; 100 % zeker dus 100% veilig.

Citaat van iemand op uit een Camper-forum: Bij de oudere Ducato,s controleer het hefvermogen van de schaarkrik. Men heeft een tijd te lichte schaarkrikken geleverd, een waar na een paar keer draaien de schroefdraad er uitgedraaid lag. Hopelijk heb jij er niet zó een Willem? (Willem : Ik heb niet naar specificaties gekeken. De krik draaide vlotjes en is behoorlijk zwaar. Veel forser dan die van de Hyundai. Toch maar even controleren. Je weet maar nooit!)

Citaat Willem: Daarna heb ik de remtrommel en het wiel weer gemonteerd. In het voorjaar moeten de remschoenen vervangen worden. Da's zeker.
+++ Jammer Willem, waarom pas dán? Dubbel werk zo, en ..... ik schat jouw 'garagetarief' toch op minstens € 200,--/ uur?! (Willem : Helaas is er in dit dorp geen winkel waar die schoenen op voorraad liggen. Anders was ik zeker op de fiets gesprongen. Ik ga ze nu via internet bestellen.)

Fan-tilator.