zaterdag 24 december 2016

Balorig gedrag

In de periode dat ik zwerfvuil opruimde vond een aantal volwassen (wat heet) mensen het leuk om opzettelijk rommel op straat te gooien. Sommigen deden dat graag als ik in de buurt was, anderen stiekem (dachten dat ik ze niet zag). Blijkbaar zat die mensen iets dwars. Misschien wilden ze mij aan het werk houden of mij gewoon dwarszitten of iets uitlokken.
Helaas zijn ook hier mensen die zich zo gedragen. Ze weten dat wij het groen en het pleintje proberen netjes te houden. Sinds de zomer gooien de notoire drinkers expres lege drankflessen, blikjes en ander afval in de groenbakken op het pleintje. Nu het blad van de struiken is, is het afval goed zichtbaar. Maar ja, drank is nog altijd veel goedkoper dan een therapie. Komt bij, dat dezelfde mensen wel tegen de nieuwkomers uit Syriƫ zeggen, dat ze geen rommel op straat moeten gooien.....


Vanmorgen zag ik de zon, een aardig windje en een droge straat. Ik kreeg er zowaar zin in : een ritje op de Hanway! Het werd tijd, want ik heb de bromfiets inmiddels een week zonder een km gereden te hebben. Tussentijds heb ik hem wel een paar keer gestart en warm laten draaien. En natuurlijk om even van het geluid te genieten. Toen ik hem vanmorgen wilde laten draaien, weigerde hij. Ik hoorde wel dat ie brandstof kreeg, maar geen ontsteking. Ik dacht aan balorig gedrag van de Hanway, omdat ik hem nog steeds niet echt bereden had. Terwijl ik daar stond te klooien, kwam Sonja naar buiten. Ze keek even toe en zei toen droogjes dat ik eerst het zijstandaard moest inklappen. Toen ik dat gedaan had, startte de Koreaan direct. Ahum, dat ik nog mag meemaken dat mijn vrouw mij een goede tip zou geven om een motor te starten. Ik had vooraf een paar keer de instructies doorgenomen en daarin wordt gesproken over de middenbok (zit niet op deze bromfiets) zonder verwijzing naar een ingebouwde schakelaar die het starten wel of niet mogelijk maakt. Die schakelaar zit dus ook op het zijstandaard, net als op de snorscoot van Sonja.
Goed gemutst en gekleed heb ik ongeveer 15 km gereden. Onderweg heb ik flink geschakeld en andere handelingen gedaan zoals beschreven ten behoeve van het inrijden. Naar mate de km's onder de banden weggleden kreeg ik steeds meer lol van dat ding. Het schakelen (vier versnellingen met voetschakeling) produceert een soort BMW-klak. De vering voor doet z'n werk goed, net als de remmen. de achtervering mag wat minder hard. Gelukkig is ie instelbaar anders zou ik aan gewichtstoename van mijn kant moeten gaan werken. De spatlap doet ook zijn werk naar behoren. In bochten gedraagt de fiets zich ook erg gemakkelijk. De Hanway heeft qua gedrag wat weg van een gooi en smijt ding. Ook wat balorig dus.