vrijdag 9 december 2016

Steeds meer autisten

Het kan aan een verkeerde conclusie van mij liggen, toch heb ik het idee dat steeds meer mensen een vorm van autisme hebben. Deze psychische stoornis steeds vaker en sneller herkend, wat ook kan bijdragen tot meer herkenning. Misschien waren autisten voordien minder of onherkenbaar. In Amerika is het aantal diagnoses ook daarom fors gegroeid ( in vijf jaar tijd met een kleine 60%!) . Volgens Donald Trump wordt autisme veroorzaakt door de farmaceutische industrie. Dat idee heb ik zelf ook. Ik wantrouw die industrie. Anderen, wel ter zake deskundigen, leggen de oorzaak ook bij medicijnen maar dan in combinatie met het milieu. Autisme is ook erfelijk, zo blijkt uit een gedegen onderzoek.
Zelf herken ik volwassen autisten aan hun manier van doen en laten. Ze lijken volledig in hun eigen wereldje te leven. De mensen die ik als autistisch ken, zijn moeilijk aanspreekbaar en lijken nogal afwezig. Het kan ook zijn dat ik voor hen een onzichtbaar iemand ben.
Ik heb me sinds mijn tienertijd al vaak afgevraagd welke de effecten van (nieuwe) medicijnen zijn op latere generaties. Zoals de anticonceptiepil en antidepressiva. En dan niet alleen het medicijn zelf, maar ook in combinatie met andere zaken, zoals het dagelijks eten, drinken en alcohol- en drugsgebruik. En dan over een paar generaties heen. De kiem voor een nieuwe ziekte kan immers in het verre verleden zijn gelegd.