maandag 26 december 2016

Kersttoespraak 2016

Eerlijk gezegd hebben de kersttoespraken van zijn oma en moeder mij nooit kunnen boeien. Ze spraken mij op een zeer afstandelijke, kouwe kak toon belerend toe. Met de huidige koning is het wat anders geworden. Het is nog steeds niet je van het, maar toch. Ik vond het interessant te horen, dat WA moeite heeft gehad met het opstellen van zijn toespraak. Tja, om je eigen regering verwijten te gaan maken ging hem blijkbaar te ver.
De inhoud van de toespraak van koning Willem Alexander lag min of meer voor de hand. Jammer dat hij de onrust in ons eigen land toeschreef aan zaken die elders op de wereld gebeuren. Daar ben ik het niet mee eens. Of beter : helemaal mee oneens. De onrust, angst en boosheid in ons land wordt veroorzaakt door de regering in Den Haag. Zij is verantwoordelijk voor de sfeer in het huis dat Nederland heet. Daarin heeft Rutte c.s. volledig gefaald. Wat er ook buitenshuis mag gebeuren, thuis moeten we ons veilig en geborgen voelen. De voorkeursbehandeling die migranten kregen droeg bij tot boosheid, onrust en afstandelijkheid. Ook in de bezwaren daartegen werden we niet gehoord.
De koning zei daarom, dat we beter naar elkaar moeten luisteren. Daar zijn ze in Den Haag helemaal wars van. Onlangs liet het referendum zien hoe goed Rutte naar ons luistert en zich begroef in zijn eigen gelijk. En wat de vrede betreft, ook daar laat Rutte c.s flinke steken vallen. Met name de buitenlandse politiek met betrekking tot Rusland laat zien, dat we niet op weg zijn naar vrede. We volgen het grote Amerika dat een sfeer creƫert, die doet vermoeden dat de Derde Wereldoorlog eraan komt. De koning had zodoende begrip voor onze afstandelijkheid, boosheid en onrust. Althans, zo begreep ik zijn uitspraken.
Tot slot vraag ik me af in hoeverre zo'n toespraak straks nog zoveel elementen van het christelijk geloof mag bevatten. Er zijn inmiddels veel andersgelovigen, die niets op hebben met onze cultuur in het algemeen en ons geloof in het bijzonder. Zij leggen het accent louter op de euro en het warme bed dat sociale uitkeringen heet. Voor het overige hebben ze niets met ons land. En ja, dan is zo'n tweede paspoort verdomd handig.