dinsdag 6 december 2016

De recycle bijbel

Afgelopen weekend ontving ik een brief van het Nederlands Bijbelgenootschap. De brief maakte melding van een geval van fraude bij een bedrijf Royal Jongbloed genaamd. Het ging over de Groene Bijbel die vorige maand is uitgebracht.
In 2012 werd een actie georganiseerd om oude bijbels te hergebruiken voor het drukken van nieuwe. Er zijn toen zo'n 100.000 oude bijbels opgehaald door een groot aantal vrijwilligers. Iedereen was toen in een halleluja stemming. Eind vorige maand ging de jubelstemming over in een klaagzang. Wat bleek? De groene bijbels waren helemaal niet op gerecycled bijbelpapier gedrukt! Het NBG werd net als de oude Jacob voor de mal gehouden. De opgehaalde oude bijbels zijn namelijk in het normale recycle proces terecht gekomen. Oeps! Het geval schijnt op een interne fout te berusten bij Royal Jongbloed. Is het gebeurd omdat er Friezen werken? Die staan immers bekend vanwege hun eigenwijsheid. Of was het de duivel? Of misschien God zelf? Zijn wegen zijn immers ondoorgrondelijk. Zijn Woord dat tot pulp vermalen zou worden door nota bene Friezen? De verantwoordelijke medewerker van Royal Jongbloed is aan het kruis genageld. Hem vergiffenis schenken ging de directie van het bedrijf te ver. Zo'n les is een forse investering in die medewerker. Maar de directie van RJ ziet dat blijkbaar niet zo en deed aan kapitaalvernietiging. Zij wierp daarmee de eerste steen, omdat ze vindt zelf zonder zonde te zijn. Het project had natuurlijk door de directie zelf als zeer belangrijk uitgedragen moeten worden. Zodat iedereen ervan op de hoogte was.
Van de Groene Bijbel is nu een e-book versie verschenen. Het woord Gods digitaal. De e-book accu hoeft niet meer opgeladen te worden. Het Groene zal een kwestie van inkleuren zijn, denk ik. Het bedrijf RJ heeft ter compensatie zo'n 6.500 bijbels aan het NBG geschonken. Rest nog een taart voor elke vrijwilliger, die zo z'n best gedaan heeft en vergeving voor de medewerker.